2024. április 20., szombat

Minőségi szálláshelyek Zentán

Egyre több a vendégéjszakák száma, fejlődik a helyi turizmus

A zentai turizmus fejlődő tendenciát mutatott az elmúlt évek során, folyamatosan nőtt a vendégéjszakák száma egészen a Covid megjelenéséig. Természetesen a világjárvány itt is kerékbe törte a dolgok menetét, de ettől függetlenül a számok fejlődésre engednek következtetni. Laskovity Kornél, az idegenforgalmi szervezet igazgatója rámutatott arra, hogy tavaly Zentán összesen 528 férőhelyet kínáltak a szállásadók. Hozzátette, hogy ez a szám 2019-ben 378 volt, így jelentős emelkedésről beszélhetünk.
– Nemcsak a panziók, valamint az ágyak száma nőtt meg az elmúlt időszakban, hanem a szállások minősége is felfejlődött. Különböző árkategóriákban kínálnak a panziók és apartmanok szállást a városba látogatóknak, mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbbet. Közben megjelentek a magas minőségű szálláshelyek, amelyek a magasabb fizetőképességű vendégkört is ki tudják szolgálni. Vannak szállásadók, akik a diákkirándulásokra vagy a munkások elszállásolására specializálódtak legfőképp. Szerencsére néhány helyen már egybusznyi embert is el tudnak helyezni ugyanazon a helyen. Régen az volt a probléma, hogy ha érkezett egy nagyobb csoport, akkor őket több különböző helyen kellett elszállásolni, mert senkinek sem volt akkora kapacitása, hogy egyben fogadja az egész csoportot. 2022-ben 5372 hazai és 3166 külföldi vendég érkezett Zentára, ők itt töltötték az éjszakát, és befizették az idegenforgalmi illetéket. Ez a 8538 vendég 31 791 vendégéjszakát töltött el a városban, ami azt jelenti, hogy átlagosan 3,7 napot tartózkodtak Zentán. Azt el kell mondani, hogy 2015 óta folyamatos lineáris növekedés tapasztalható a két Covid-évet leszámítva, amikor teljesen lecsökkent a vendégek száma. A 2019-es évben 8294 vendég érkezett a városba, tavaly pedig 8538, tehát kimondhatjuk, hogy újra magára talált a helyi turizmus – mondta az igazgató.
Laskovity Kornél felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi turisták közül a legtöbben Magyarországról érkeznek, majd utána következik Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Oroszország.
– Egyértelműen a nyári hónapok mindig erősebbek, ilyenkor látogatnak a városba a legtöbben. Itt ki kell emelni azokat, akik zentaiak, de már külföldön élnek, és még szívesen hazajönnek, viszont a házukat már eladták, ezért nem a rokonoknál szállnak meg, hanem valamelyik panzióban. A rendezvények idején mindig nagyobb a vendégéjszakák száma, ez is hozzájárul a számok növekedéséhez. Amit nagyon nehezen tudunk mérni, az az átutazó turizmus, ami a legerősebbnek számít. A tavaszi és az őszi időszakban sok busz érkezik különböző kirándulások során. Főleg a hazai és a magyarországi diákkirándulások jellemzőek a tavaszi időszakra, valamint az utazási irodák által szervezett csoportos utazások. Megállnak Zentán, szétnéznek a városban, esznek egy fagylaltot, majd utaznak tovább. Mi leginkább a Zentai Csata Emlékkilátón keresztül kerülünk kapcsolatba a vendégekkel, és 2022-ben 3600 olyan látogatót regisztráltunk, aki felment a toronyba. Itt jelentős növekedésről beszélhetünk, hiszen 2021-ben 1200 volt ez a szám, 2019-ben pedig 3051. A tavalyi év erős volt, hiszen a járvány után megindultak az emberek, mindenki igyekezett valahová elutazni egy kicsit. Ami az idei számokat illeti, május 31-ig Zentán összesen 14 004 vendégéjszakát regisztráltak, ami jónak számít, hiszen még az év felénél sem vagyunk – mutatott rá Laskovity Kornél.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele