2024. április 26., péntek

Húszéves a községi ombudsman intézménye

A topolyai képviselő-testület legutóbbi ülésén a napirendi pontok között szerepelt az ombudsman tevékenységéről szóló beszámoló, amelyről nem szavaztak, a független intézmény működéséről tájékoztató jelleggel hangzott el a jelentés.

Miladin Nešić községi ombudsman lapunknak nyilatkozva elmondta, sajnálatos tényként kezelhetjük, hogy mind gyakoribbá vált az iskolai erőszak, és a beszámolójában erre is kitért.

– Ki szerettem volna használni ezt az alkalmat a figyelem felkeltésére, hogy egy kicsit odafigyeljünk az ilyen dolgokra, ami az iskolákat illeti. Mi már pár évvel ezelőtt is foglalkoztunk ezzel a témával. Körbejártuk az összes iskolát Topolya község területén hét-nyolc évvel ezelőtt, egy tanfelügyelővel közösen látogattuk az oktatási intézményeket. Már akkor arra próbáltuk buzdítani az ott dolgozókat, hogy jobban figyeljenek oda minden egyes esetre, egyiket se hagyják figyelmen kívül. Mindenképpen reagálni kell, méghozzá időben. Ez nem jelenti azt, hogy rögtön valamiféle szigorú vagy súlyos intézkedéseket kell bevezetni, de minden egyes kirívó esetre azonnal reagálni kell. Ez különben nemcsak az iskolai, hanem a családon belüli erőszakra is vonatkozik. Arra is azon nyomban reagálni kell, úgy talán a súlyosabb esetek elkerülhetőek lennének. Szembe kell nézni a valósággal, mert csak az segíthet. Remélem, vagyis inkább meg vagyok győződve arról, hogy ezeket az eseteket nálunk helyesen kezelik. Felhívtuk a figyelmet, hogy amennyiben észreveszik, hogy egy-egy tanulónál problémák vannak, és esetleg felmerül a gyanú, hogy a családon belül is vannak gondok, haladéktalanul értesíteni kell a szociális központot. Onnan a szakemberek ilyenkor azonnal ellátogatnak a családhoz, próbálják kideríteni, mi lehet a gond. A problémákat, ha időben felismerjük, sok esetben orvosolni lehet, még mielőtt rosszabb dolgok történnének. Sajnos nemcsak országszerte, hanem világszerte is gyakori eset, hogy a kiskorúak, a serdülőkorú gyerekek egyszerűen elmennek, elhagyják a családot, eltűnnek pár napra. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az olyan rendszerek kiépítésére, melyek a megelőzést szolgálnák, melyek segítségével mindjárt az elején meg lehetne látni, ha a jelek arra utalnak, hogy valami nincs rendben. Ugyanakkor nem eshetünk abba a hibába, hogy most csak erre a kérdésre, erre a témára összpontosítunk, és az egyéb problémákat esetleg figyelmen kívül hagyjuk – nyilatkozta.

Miladin Nešić (Tóth Péter felvétele)

Miladin Nešić (Tóth Péter felvétele)

Az ülésen felhívta a figyelmet azokra a problémákra is, amelyekkel a polgárok gyakran szembesülnek, amelyekkel aztán sok esetben az ombudsmant is felkeresik. Mert ahogyan fogalmazott, ha vásárolunk egy kiló almát, és kiderül, hogy egy romlott is volt közötte, az még nem olyan nagy probléma. De ha valaki ingatlant vásárol, házat, lakást, földet, akkor az ne történjen úgy, hogy megbeszéljük, odaadjuk a pénzt, de az ügyletnek hivatalosan semmi nyoma nincsen, nem mentek el az ügyvédhez, nem készítettek erről rendes szerződést, amelyet a közjegyző is hitelesített volna. Megfelelő dokumentumok híján utólag nehéz bizonyítani a dolgokat. A jelentés egyébként elérhető a község honlapján. A dokumentumban konkrét esetek is szerepelnek, természetesen név nélkül. Ezek az esetek tanulságosak lehetnek a polgárok számára.

Miladin Nešić arra is kitért, hogy idén lesz húszéves a községi ombudsman intézménye Szerbiában. Topolya ilyen szempontból beírta magát a történelembe, mivel itt nevezték ki az első községi polgári jogvédőt. Ez 2003-ban történt. Az évfordulót nem arra szeretnék kihasználni, hogy dicsekedjenek vele – noha az országos egyesület megalakítását vagy a mediáció bevezetését is itt kezdeményezték –, de Topolyát szakmai körökben is gyakran említik, amikor az ombudsmanok tevékenysége kerül szóba.

Nyitókép: Miladin Nešić (Tóth Péter felvétele)