2024. április 19., péntek

Fürdőidény júliusban?

Továbbra is rendkívüli helyzet a szabadtéri medencéknél Óbecsén

Az elmúlt években június első felében kezdődött meg a fürdőidény az óbecsei Đorđe Predin Badža Sportközpont szabadtéri medencekomplexumának területén, az idén azonban július közepe előtt erre biztosan nem kerül sor. Óbecse község rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stábja március 10-én hirdetett rendkívüli helyzetet a szabadtéri medencéknél lévő százéves inaktív kutaknál észlelt gázszivárgás miatt, amelyet azóta nem oldottak fel.

– A sportközpont területén is vannak régi furatok, konkrétan három. Márciusban vettük észre a komolyabb vízmennyiséget, a gázszivárgást pedig később állapították meg a Szerbiai Kőolajipari Vállalat szakemberei. Amikor márciusban szintén egy nem működő artézi kútból történő gázszivárgás miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Alsóvároson, mi is leellenőriztük a medence területén lévő furatokat, és a legrövidebb időn belül értesítettük a községi válságstábot. Ők akkor felkeresték a NIS szakembereit, akik három mérést is elvégeztek még a hónap folyamán. Komoly metánmennyiséget észleltek, amely magában is robbanékony, és bebizonyosodott, hogy kisebb mennyiségben ugyan, de más gázok is jelen vannak, amelyek felerősítik a metánt. Ebből kifolyólag az egész területet veszélyesnek nyilvánították, és rendkívüli helyzetet hirdettek a nyitott medence területén, valamint az ide tartozó lakóövezetben is. Ez azt jelenti, hogy napi 24 órás, folyamatos felügyelet zajlik, hogy a polgárok közül senki ne kerüljön a furat közelébe, mert akár a legkisebb szikra is elindíthat egy olyan láncreakciót, amely akár tragikus következményekkel is járhat – nyilatkozott Andruskó Csaba, az óbecsei Đorđe Predin Badža Sportközpont igazgatója.

A NIS szakemberei ígéretet tettek arra, hogy május 15-én megkezdik a szóban forgó három kútnak a likvidálását, a munkálatok azonban még nem kezdődtek meg. Az igazgató elmondta, Óbecse község rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stábjától azt az információt kapták, hogy a kőolajipari vállalat szakemberei Oroszországból rendeltek egy speciális vegyületet, amellyel a háromszáz méter mélységű furatokat le tudják ellenőrizni.

– Írásban értesítettük a polgármestert és a községi válságstábot, valamint ezen a héten a NIS-nek is elküldtünk egy e-mailt, hogy esetleg tudnak-e bármilyen információt adni azzal kapcsolatban, hogy mikorra várható a munkálatok megkezdése. Választ még nem kaptunk, úgyhogy várunk. Annyit tudunk, hogy egy hónapot láttak elő a három furatnak a likvidálására. Ha a jövő héten megérkeznek a szakemberek a helyszínre, és megkezdik a munkálatokat, akkor is leghamarabb csak július közepén tudnánk megnyitni a szabadtéri medencét, ez pedig jelentős bevételkiesést jelentene a számunkra. Az intézmény bevételét figyelembe véve a nyári hónapok a legerősebbek. A fürdőidény megkezdésének pontos dátumát sajnos nem tudjuk megmondani – közölte Andruskó Csaba, majd hozzátette, hogy ha a munkálatok elhúzódnak, akkor a fürdőidény valószínűleg egyáltalán nem kezdődik meg.

Nyitókép: A szabadtéri medencéknél lévő kutaknál márciusban észleltek gázszivárgást (Fotó: Andruskó Csaba)