2024. április 25., csütörtök
EURÓPA-LIGA

Sevilla hetedszer is trónra ült!

Minden kétséget kizáróan az Európa-liga (és elődje, az UEFA-kupa) legsikeresebb csapata lett a Sevilla, amely szerda este Budapesten szűk két évtized alatt – a 2005/06-os idény volt az első – immár hetedik alkalommal hódította el a torna trófeáját. A budapesti Puskás Aréna bő 61 ezres nézőserege igazán elégedett lehetett, hiszen az andalúz gárda és a Roma a finálékra nem jellemző nyílt sisakos ütközetet vívott, amelyen nem kellett sokat várni az izgalmakra. Spinazzola már a 12. percben éles helyzetbe került, de Bono kapus védte a lövését, valamivel később pedig Abraham esett össze a sevillai tizenhatosban, de Taylor sporttárs videózás után nem ítélt büntetőt. Alig ért véget azonban a közjáték, a Farkasok már a tizenegyesnél is nagyobb eseményt ünnepelhettek, hiszen Mancini kiugratását a jó ütemben bemozgó Dybala küldte a jobb alsóba (35.). Az incidensek miatti első félidei vaskos ráadás végén aztán közel járt az egyenlítéshez a Sevilla, de Rakitić lapos, húszméteres bombája a jobb kapufáról kifelé vágódott. Eseményből nem volt hiány a térfélcsere után sem, és az eredményjelző is hamar változott, Navas beadása a középen védekezni futó Manciniről pechesen a hálóba csapódott (55.). A rendes játékidőben aztán már nem is változott az eredmény, bár helyzetből bőven akadt, és előbb a Sevillának, majd a Romának is kinézett egy-egy büntető egy tizenhatosbeli fault, illetve egy kezezés miatt, de a játékvezető mindkettőt visszavonta a VAR segítségével.

A Sevilla kevesebb mint két évtized alatt hetedszer nyerte meg az Európa-ligát vagy elődjét, az UEFA-kupát (Fotó: Beta/AP)

A Sevilla kevesebb mint két évtized alatt hetedszer nyerte meg az Európa-ligát vagy elődjét, az UEFA-kupát (Fotó: Beta/AP)

Jöhetett a félórás hosszabbítás, ami a szünetek miatt újfent jócskán elnyúlt, de találat ekkor sem született, legközelebb hozzá a római Smalling járt, az 1:1 azonban a tizenegyesrúgást jelentette. Ebben a Sevilla kezdett, Ocampos és Cristante nem hibázott, ám Lamela értékesített lövésére Mancini nem válaszolt, a balra vetődő Bono középen maradt lábával hárított. Rakitić eztán higgadt maradt, ám Ibanez a bal kapufa alsó felére tüzelt, a kesztyűje csücskével Bono is benne lehetett a kihagyásban – meccslabda a Sevilla előtt, amit Montiel vett kézbe. Az argentin védő jobbra, középmagasan lőtt labdáját Patricio előbb hárította, de Taylor bíró a kapus kilépése miatt megismételtette a büntetőt, Montiel pedig a második próbálkozást már életerősen a kapu bal oldalába vágta.

El, döntő: Sevilla–Roma 1:1, tizenegyesekkel 4:1.

Nyitókép: A Sevilla kevesebb mint két évtized alatt hetedszer nyerte meg az Európa-ligát vagy elődjét, az UEFA-kupát (Fotó: Beta/AP)