2024. április 25., csütörtök

Kör, kör, ki játszik?

Újabb kísérőrendezvényt tartottak Magyarcsernyén a Gyöngyösbokréta és a Durindó jegyében

A magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskolában kedden Kör, kör, ki játszik? címmel a helybeli és tóbai kihelyezett tagozat óvodásainak és alsósainak részvételével újabb kísérőrendezvényét tartották meg az LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó fesztiválnak a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata szervezésében.
Mint azt Cseszák Balázs előadótól megtudtuk, a megmozdulás célja a két rendezvény népszerűsítése, hogy mindenki értesüljön róla, és mindenki kedvet kapjon arra, hogy ellátogasson rájuk.
– Eddig mindig a fesztivál kereteiben tartottuk meg ezt a programot, de Magyarcsernyén úgy döntöttünk, hogy a helybeli, valamint a tóbai iskolásoknak és az óvodásoknak fogjuk bemutatni, mert ma itt van az összes gyermek, így mindenki részese lehet a programnak – hangsúlyozta Cseszák Balázs.
A foglalkozások során a gyermekek körjátékokkal, mondókákkal, új énekekkel ismerkedtek meg, a vonós zenekar interaktív módon bemutatta hangszereit, a hegedűt, a brácsát és a nagybőgőt, népmesét hallgattak, illetve kézműves foglalkozáson vettek részt.
A gyurmázás az egyik legnépszerűbb játék a gyermekek körében, fejlesztő hatását senki sem vitatja. Jó hatással van a finommotorikus készségre, ezáltal a kézügyességre, a megfigyelőkészségre és a koncentrációra. Torjai Zita a sógyurmázás rejtelmeibe vezette be a gyermekeket.

Készültek a macskabölcsők (Vidács Hajnalka felvétele)

Készültek a macskabölcsők (Vidács Hajnalka felvétele)


– Az első tervünk az volt, hogy egy kis pékséget építünk, kiflit, perecet, zsemlét formálunk, de aztán a gyerekek nagyon jól haladtak, és születtek még hozzá kisegerek, katicabogarak, csigák, és másféle kis állatkák – mesélte mosolyogva Zita.
A nemezelés az egyik legősibb kismesterség, mert nem kell hozzá szerszám, csak szappan és a víz, valamint a kezeink. Alapanyaga a birkagyapjú. A népi játszóházak egyik sajátossága, hogy a gyermekek játszva sajátíthatják el a régi mesterségeket, közben énekelnek, rigmusokat mondanak, mesélnek. Békésapáti T. Zsófia segítségével a lányok pünkösdi rózsát, a fiúk pedig macskabölcsőt készítettek.
– Mivel pünkösdöt ünnepeltük a hétvégén, így adott volt a téma. Munka közben a gyermekekkel a pünkösdi király és a királylány választásáról, valamint az ide illő régi népszokásokról beszélgettünk. A macskabölcső egy nagyon közismert játék volt még nem is olyan régen, most újratanítjuk. Egy fonallal játszották, órákig is képesek voltak eljátszani, most nemezből készítjük el ezt a zsinórt. Amikor elkészül, egymás kezeiből vehetik át a különböző alakzatokat. Mindeközben gondolkodnak, fejlődik a kézügyességük – hangsúlyozta a nemezelő művész.

Nyitókép: Sógyurmából péksütemények és állatkák készültek (Vidács Hajnalka felvétele)