2024. március 28., csütörtök

Minden készen áll a kezdésre

A hétvégén Magyarcsernyén rendezik meg az LIX. Gyöngyösbokrétát és a XLVI. Durindót

Június harmadikán és negyedikén Magyarcsernye lesz a házigazdája az idei LIX. Gyöngyösbokrétának és a XLVI. Durindónak. A bánáti település első alkalommal szervezi meg a vajdasági magyarság legnagyobb néptánc és népzenei fesztiválját, ezért a helyiek jó házigazdaként szeretnének bemutatkozni.
Dr. Tóth Lászlótól, a magyarcsernyei helyi közösség tanácsának elnökétől megtudtuk, hogy az előkészületek a terveknek megfelelően zajlanak, véglegesek a rendezvény helyszínei és a kísérőrendezvényei is, valamint több faluszépítési akciót is szerveztek, ami megmozgatta a helyieket.
– Tisztában vagyunk ennek a fesztiválnak a jelentőségével, a fontosságával, és ennek rendje és módja szerint készülünk. A helyi szervezőbizottság egy nagyon jól működő, összeszokott csapat, és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy jó házigazdái legyünk ennek a rendezvénynek. Nagyon bízom abban, hogy ez a két nap a műsorok megtekintése mellett jó alkalmat biztosít majd az ismerkedésre, a közösségépítésre és a barátkozásra is – mondta bizakodva a tanácselnök.
Az elmúlt napokban Magyarcsernyére látogatott Brezovszki Roland is, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Gyöngyösbokrétával és Durindóval megbízott szakmunkatársa, hogy a helyieket buzdítsa.

Brezovszki Roland (Vidács Hajnalka felvétele)

Brezovszki Roland (Vidács Hajnalka felvétele)


– A szövetség feladata, hogy segítse, útmutatást adjon a fesztiváltanáccsal együtt. Minden helyszín egyedi, mert mindegyik közösség, amelyik befogadja ezt a rendezvényt, hozzáteszi önmagát is, és ettől lesz az egész fesztivál mindannyiunké, illetve ettől lesz a közösségé – hangsúlyozta a VMMSZ szakmunkatársa, és hozzátette, hogy a Gyöngyösbokrétának majdnem kilencszáz, a Durindónak pedig ezerháromszáz fellépője lesz.
Az Ady Endre Művelődési Egyesületben gazdag és szerteágazó munka folyik. Az óvodásoktól kezdve, az általános iskolásokon, a középiskolásokon és az egyetemistákon át, a felnőtt, illetve az idősebb generációkból is vannak aktív tagjaik. A fesztiválok ideje alatt az összes csoport bemutatkozik, így mindenki elszántan készül.
– Felemelő érzés számunkra, és nagyon örülünk a fesztiváltanács pozitív döntésének, hogy itt, Magyarcsernyén, először rendezhetjük meg ezt a két nagy múltú rendezvényt – mondta Hódi Judit, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke, majd kiemelte, hogy számukra ez az ünnep kettős ünnep, mivel egyesületük fennállásának hetvenötödik évfordulóját is idén ünneplik.
A szombati Gyöngyösbokrétán a magyarcsernyei Tulipán tánccsoport bodrogközi táncokkal nyitja meg a szemlét. Koreográfusuk Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs. A Cseszák házaspár már kilenc éve jár Magyarcsernyére néptáncot tanítani. Balázs elmondta, hogy az eltelt kilenc évben szaporodott a gyermekek létszáma az egyesületen belül, és akiket akkoriban elkezdtek táncolni tanítani, mára már felnőttek, középiskolások és egyetemisták lettek.

Az Őszirózsa asszonykórus lelkesen készül Rontó Mártával és Lele József citerással (Vidács Hajnalka felvétele)

Az Őszirózsa asszonykórus lelkesen készül Rontó Mártával és Lele József citerással (Vidács Hajnalka felvétele)

– Sokan vidéken, nagyobb városokban sőt külföldön tanulnak, de a Gyöngyösbokrétára sikerült megmozgatnunk ezt a csapatot. Nagyon lelkesen készülnek és próbálnak, ugyanis nagyon fontosnak tartják, hogy képviselhetik településüket. Ez a csapat nagyon szeret táncolni, az elszántságukkal és a tenni akarásukkal a fiatalabb táncosoknak is példát mutatnak, aminek hatására ők is jobban igyekeznek. Ez a tény őket is arra ösztönzi, hogy minél tovább táncoljanak – hangsúlyozta Cseszák Balázs.
A vasárnapi Durindót a magyarcsernyei Őszirózsa asszonykórus bánáti lakodalmas dalokkal nyitja meg. Felkészítőjük a muzslyai Rontó Márta, akinek szívügye a bánáti kórusok helyzete, megmaradása.
– A felkészülést már a tél folyamán elkezdtük, és hiszem azt, hogy ez meg is látszik a munkánkon. Nagyon szeretek ide jönni, mert egy nagyon jó csapat jött össze, a próbákon pedig nagyon jó hangulat alakult ki – mesélte Rontó Márta.
Az előkészületek a végéhez közelednek, a szervezők mintegy kétszáz aktivista megmozgatásával készülnek a hétvégére.

Nyitókép: A Tulipán néptánccsoportnak tart eligazítást Cseszák Balázs (Vidács Hajnalka felvétele)