2024. április 25., csütörtök

Külföldi méltóságok körében ült menyegzőt a jordániai koronaherceg

A brit trónörökös, Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné, valamint Vilmos Sándor holland király és Jill Biden amerikai first lady is részt vett azon a pompás menyegzőn, amelynek keretében Huszein bin Abdalláh jordániai koronaherceg feleségül vette Radzsva asz-Szaifot csütörtökön Ammánban.

Az ara egy hosszú ujjú, fehér ruhát viselt uszállyal, míg a vőlegény ünnepi katonai uniformisba öltözött, derekát egy aranymarkolatú szablya övezte.
A jordániai királyi udvar rendelete értelmében az ara a hercegné címet és a Radzsva al-Huszein nevet kapta.

A 28 éves Huszein bin Abdalláh II. Abdalláh király és Ránija királyné legidősebb fia, akit apja 2009-ben nevezett ki trónörökösnek. II. Abdalláh évekkel korábban megvonta a címet mostohaöccsétől, Hamza hercegtől, aki összeesküvést szőtt a király ellen. Huszein – aki az Egyesült Államokban tanult történelmet – nagy népszerűségnek örvend a jordániaiak körében, és az elmúlt években egyre gyakrabban jelent meg apja oldalán hivatalos eseményeken.

A 29 éves Radzsva asz-Szaif Szaúd-Arábiában született, és a szaúdi királyi család rokonságához tartozik. Az Egyesült Államokban szerzett építészdiplomát. A násszal Jordánia meg akarja erősíteni kapcsolatait Rijáddal, és jelezni kívánja a királyi ház stabilitását az országot megrázó összeesküvés után.

Huszein egy régi iskolai barátjának köszönhetően ismerte meg Radzsvát, akit tavaly augusztusban jegyzett el. Az esküvőre a Zahran-palotában került sor, ugyanott, ahol a koronaherceg szülei harminc évvel korábban kimondták a boldogító igent. II. Abdalláh atyja, a néhai Huszein király is ugyanitt házasodott össze második feleségével, a brit Antoinette Gardinerrel.

Radzsva a jordániai királyi pár tetszését is elnyerte. Ránija királyné a menyegző előtt azt mondta: Radzsva tökéletes válasz a Huszeinért mondott imáira, és olyan, mintha a lánya lenne. Sokan azt mondják, hogy anyós és menye hasonlít egymásra.

A királyi ház az esküvő napját munkaszüneti nappá nyilvánította, hogy a polgárok együtt ünnepelhessenek az uralkodóházzal. A jordániai média szerint sokan úgy kezelik a helyzetet, mintha a saját családjukból házasodott volna valaki.

Ammánban számos ember gyűlt össze abban a reményben, hogy megpillantja a vonuló nászmenetet.

Nyitókép: Reuters