2024. április 23., kedd
KORMÁNYDÖNTÉS

Június 6-án zárul a tanév

A szerb kormány úgy döntött, hogy június 6-án befejeződik a tanév az ország minden általános iskolájában és középiskolájában. Az egész társadalmat megrázó iskolai tragédia okán, a diákok érdekében született meg ez a határozat.

Az iskolák június 20-áig folytathatják a munkát azokkal a tanulókkal, akik ezt igénylik. Ebben az időszakban pótórákat, emelt szintű oktatást, felkészítőket tarthatnak, illetve a természet iskolája vagy az oktató-nevelő munka más formái is számításba jöhetnek, amelyek a diákok szociális és érzelmi készségének fejlesztését szolgálják. Aktivitásokat is szervezhetnek a tolerancia, az empátia, a közösségi érzés, a támogatás és a hála témakörében.

Azok a diákok, akik elégedetlenek az osztályzataikkal, lehetőséget kapnak arra, hogy saját kérésre június 20-áig kijavítsák azokat.

A Vladislav Ribnikar továbbra is iskola marad. Felújításra kerül, s a munkálatok folyamán az iskolai lövöldözés áldozatainak emlékhelyet alakítanak ki.

Az említett iskolában elvégzett tanfelügyelői vizsgálat megállapította, hogy K. K. nem volt kortárs erőszak áldozata. Ezért a kormány kéri a médiaházakat, hogy ne jelentessenek meg ellenőrizetlen híreket az esettel kapcsolatban, mert ezzel a diákoknak és a szülőknek ártanak – áll a kormányközleményben.

Nyitókép: Illusztráció (Molnár Edvárd felvétele)