2024. április 20., szombat

Blokstok fesztivál a régi helyen

A nyári fesztiválidényt Újvidéken az idén is a legrégebbi, városi punk és rock’n’ roll fesztivál nyitja majd meg július 1-jén.

Ezúttal is a vasútállomás melletti parkban gyülekeznek majd az alternatív irányzatok mögé sorakozók, az ismerősen csengő, regionális nevek mellett helybeli erősítés is érkezik. A legtöbb együttes neve már most ismeretes, a fesztiválon láthatjuk majd a Brkovi bandát, amelyik néhány évvel ezelőtt mintegy 10 ezer embert vonzott a parkba. Mellettük fellép még a Jorgovani, az E-play, a 5 minuta slave és még sok más együttes is. A listáról hiányzik még egy kezdő, ismeretlen együttes neve, egy olyan csapaté, akik első alkalommal kapnak majd lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak ezen a fesztiválon. Marko Tančik, a szervezők egyike elmondta, hogy június 1-jén, csütörtökön nyitják meg a pályázatot a fiatalok és a még tapasztalatlan, kezdő együttesek számára.

– Erre a pályázatra nyolc napon keresztül lehet jelentkezni, majd további néhány napra lesz szükség ahhoz, hogy a szervezőkből álló zsűri meghallgassa a beérkezett pályázatokat. Az évek során a fiatalok bemutatása nemcsak védjeggyé, hanem valamilyen módon a fesztivál küldetésévé is vált. Ebben a városnegyedben és ezen a zenén nőttünk fel, ezért úgy véljük, hogy kötelességünk lehetőséget biztosítani a fiataloknak is arra, hogy ugyanezt megtehessék – magyarázta Tančik.

A pályázati feltételek szerint a pályázó együttesek tagjai nem lehetnek harminc évnél idősebbek és legalább harminc perces időtartamban szerzői anyagot kell átadniuk. A hagyományoknak megfelelően a nyertes pályázó nyitja majd meg a fesztivált, és nem ritkán előfordult már az, hogy a bemutatkozást követő években már vállvetve lépnek fel a sztárokkal.

A Blokstok fesztivált 1998 óta rendezik meg a vasútállomás melletti parkban, számos, régióbeli együttes fellépett már itt, fővonalát az olyanok alkotják, mint a Ritam nereda, az Atheist rap, a Gužva u 16tercu, a Partibrejkersi, a Mortal Kombat, az Orthodox Celts és még sokan mások is. A látogatók nagy számától, a régióbeli és a hazai sztároktól függetlenül a Blokstok megmaradt „szomszédias” hangulatú bulinak.

– Az esemény a szomszédok szórakozási igényének kielégítése céljából alakult ki. Ez egy olyan történet, amelyen egy nemzedék nőtt fel, és ezért is vettük magunkra ennek a továbbvitelét. Jelenleg is így viszonyulunk szomszédságunkhoz. Ezt a fesztivált tehát a környéken lakó szomszédság szervezi, sok ember munkálkodik a megvalósításán és ezért is maradhatott meg ennyi éven keresztül – magyarázta Tančik.

A szervezők biztonsági okokból felszólítják a látogatókat, hogy a parkba ne hozzanak magukkal üveges italokat és hogy ne közelítsék meg a vasutat! A fesztivált az említett napon, tehát július 1-jén 19 órakor nyitják meg, a koncertek pedig hajnali egy óráig fognak tartani. A rendezvényre való belépés ezúttal is ingyenes.

Nyitókép: Hangulatfotók a korábbi, minden évben fergetegesnek bizonyuló bulikból