2024. április 23., kedd

Vihar utáni szélcsend

Folytatódott az észak-koszovói szerbek tiltakozása – Az előző naphoz képest nyugalom honolt

Feszült, de békés volt kedden a helyzet Észak-Koszovóban, ahol a megkérdőjelezhető módon megválasztott albán polgármesterek – a választásokon nem vett részt a szerb lakosság, így azokon csak az albánok egy része voksolt, s 3,5 százalékos részvétele volt a voksolásnak – előző nap behatoltak a koszovói speciális egységek és a KFOR asszisztálásával a községi épületekbe. A szerbek ellenállást tanúsítottak, a dulakodásnak, könnygázbombák okozta felháborodásnak több sérültje is volt a KFOR és a lakosság körében is. A kialakult helyzet miatt Aleksandar Vučić államfő tegnap a NATO Kvint-államainak (USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Németország) nagyköveteivel, valamint az Európai Unió delegációjának vezetőjével egyeztetett. A találkozón részt vett Miloš Vučević védelmi miniszter és Milan Mojsilović, a katonaság vezérkari főnöke is. Az államfő ezt követően kijelentette, két apró feltételt kell teljesíteniük a Kvint-államoknak a biztonság megőrzése érdekében: kivonni Észak-Koszovóból a pristinai rendőrség tagjait, s visszahívatni az albán nemzetiségű polgármestereket. Vučić a nap folyamán megbeszélést tartott Alekszandar Bocan-Harcsenko orosz nagykövettel és Csen Bo kínai nagykövettel is.

Előző nap két szerb nemzetiségű személyt lőfegyverrel sebesítettek meg, egyikük állapota súlyos, több mint 50 szerb nemzetiségű személy megsérült. A szerb elnök a nyilvánossághoz intézett beszédében ezt követően felszólította az észak-koszovói szerbeket, hogy ne konfrontálódjanak a NATO-val, a KFOR katonáival. A tegnapi találkozókon a szerb elnök tájékoztatta a beszélgetőpartnereit az észak-koszovói állapotokról és együttműködésre szólított fel, legfőképpen abban, hogy Albin Kurti koszovói kormányfőt gátolják meg egyoldalú erőszakos lépéseinek folytatásában.

Miroslav Lajčák uniós párbeszédügyi különmegbízott tegnap arra szólított fel minden érintett felet, hogy szavatolja Észak-Koszovóban a béke visszatérését, a helyzet normalizálását. Pozsonyban arról beszélt, hogy a stabilitás megőrzésének elsődleges célnak kell lennie. Hasonló hangvételű közleményt adott ki az EU koszovói jogi küldöttsége, az EULEX is, aggasztónak nevezve az észak-koszovói történéseket, elfogadhatatlannak, s követelte a biztonság szavatolását minden egyes polgár számára. Úgy ítélte meg, hogy továbbra is meglehetősen nagy a feszültség. A civil lakosságnak, de a rendőrségnek, katonáknak, újságíróknak, nemzetközi küldöttségek képviselőinek a biztonsága is veszélyben van, állapította meg.

A szerbek tegnap is tiltakoztak az önkormányzati épületek előtt, az előző napi zvečani erőszakos történésekre azonban, szerencsére nem volt példa. A koszovói rendőrség tegnapi jelentésében arra mutatott rá, hogy Leposavić, Zubin Potok és Zvečan területén is folytatódtak a tiltakozások, s a helyzet igen feszült volt.

Az Együtt ellenzéki koalíció tegnapi közlése szerint kizárólag Kurti és Vučić tehet a kialakult helyzetről. Kurti nem sajnálja feláldozni rendőrségét és a KFOR-t sem nacionalista céljainak elérése érdekében, Vučić közben teljesen elhibázott politikát folytat: először rávette a szerbeket az intézmények, a rendőrség elhagyására, majd a választások bojkottjára, így semmilyen jogi lehetőségük sem maradt, hogy hallassák hangjukat, állapította meg a párt.

Nyitókép: Reuters