2024. április 24., szerda

Nőj fel korszerűen!

Szerbia mezőgazdaságának digitalizációjáról tanácskoznak Kopaonikon

A mezőgazdaság a társadalmunk alapja és a fejlődésünk záloga – mondta Jelena Tanasković illetékes miniszter a Grow up – a föld ereje elnevezésű konferencián tegnap. A Nőj fel! szlogennel fémjelezett találkozót a minisztérium a Szerbiai Gazdasági Kamarával együttműködve szervezte meg Kopaonikon. A panelbeszélgetések fő témája ugyanis Szerbia mezőgazdaságának digitalizációja.

– Rengeteg kihívással kellett szembenéznem, amikor kineveztek a mezőgazdasági minisztérium élére. A helyzetet elemezve rájöttünk arra, hogy sürgősen át kell formálnunk a rendszert és gyorsan el kell kezdenünk a digitalizációs folyamatokat. A minisztérium csapata elfogadta a kihívásokat, és azóta is fáradhatatlanul dolgozik a korszerűsítéseken. Ma már sikereket is fel tudunk mutatni: egy pillanatban hat intézkedést is érvényesítettünk. A legjelentősebb ezek közül a hektáronkénti támogatás, amelyre 277 ezer kérvény futott be, és eddig már 180 ezret ki is fizettünk – utalt az e-Agrar hatékonyságára a miniszter.

Az agrokonferencia megnyitóján Marko Čadež, az országos gazdasági kamara elnöke is felszólalt. Beszédében a biztonságos élelmiszer-ellátás jelentőségét emelte ki.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

– Az ágazatban hajlandóság mutatkozik arra is, hogy a hagyományos ipar és az újító közösség párbeszédet folytasson. Erre nagy szükség van, hiszen nem csak az a kérdés, hogy változunk-e és hogyan termelünk a jövőben. Valójában az élelmiszer-termelés és a mezőgazdaság értékelésének rendszerét kell teljes mértékben megváltoztatnunk úgy, hogy Európában és világszinten is vezető pozícióhoz juthassunk – mutatott rá a kamara elnöke az agrokonferencia nyitónapján.

A kopaoniki találkozón csaknem 150 cég képviselője vesz részt, és több mint 300 termelő és neves szakember is érkezik a két napig tartó rendezvényre. A résztvevők elismert hazai és külföldi kutatók, professzorok előadásait és beszélgetéseit hallgathatják. Az első panelvitán többek között részt vett Mihailo Jovanović tájékoztatási és telekommunikációs miniszter is. Felszólalásában kiemelte, hogy az államvezetés 2017 óta prioritásként kezeli a digitalizációt.

(Fotó: Beta)

(Fotó: Beta)

– Első nekifutásra a közigazgatás és az oktatás terén valósítottuk meg a korszerűsítést. Az elmúlt öt év tapasztalatát használta fel a mezőgazdasági minisztérium ahhoz, hogy rendkívül rövid idő alatt megvalósítsa az e-Agrar platformot. Ehhez viszont szükség volt a korábban elvégzett infrastrukturális befektetésekre és arra az összeköttetésre, amely biztosítja az adatok cseréjét a különböző közigazgatási szervek között. Az átfogó országos hálózatnak köszönhetően ugyanis eddig több mint 160 millió dokumentum „cserélődött ki”. Az alap a nemzeti szintű elektronikus azonosító rendszer, amelyre az eddigiekben már kétmillió polgár bejelentkezett. Az itt létrehozott fiók által ugyanis több más rendszerhez is hozzá lehet férni. A rekordot akkor értük el, amikor a mezőgazdasági minisztérium beindította az e-Agrar portált – emlékeztetett a miniszter.

A fejlesztések ugyan rohamosak, de ez szükséges ahhoz, hogy az országunk elavult mezőgazdasági rendszerére öt év múlva ne lehessen ráismerni – szögezték le a panelbeszélgetés résztvevői a Kopaonikon megszervezett konferencián, amelyen a hazai, nemzetközi és uniós küldöttek mellett Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia és a boszniai Szerb Köztársaság államvezetése is képviselteti magát.