2024. április 25., csütörtök

Korszerű gépek és technológiák

Legújabb gumihevederes traktorait is kiállította a Kite

A KITE d. o. o. legkorszerűbb John Deere traktorait, kombájnjait és kapcsolható eszközeit is megtekinthették az érdeklődők múlt héten, az Újvidéken megtartott Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon.

Kiss Imre, a cég vezérigazgatója szerint biztató, hogy minden kiállító igyekezett a jelenleg elérhető legkorszerűbb eszközeit kiállítani.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– A vajdasági, illetve szerbiai gazdák törekednek arra, hogy a világ más részein elérhető technológiákat alkalmazzák és megvásárolják. Mára a precíziós gazdálkodás minden téren megjelent a mezőgazdaságban, s ezt a kiállított termékek is tükrözik. Természetesen a mi standunkon is megjelennek ezek a termékek. Talán abban különbözünk a többiektől, hogy nemcsak termékeket mutatunk be, hanem technológiákat is. Itt, a standunkon belül van egy precíziós ministand, ahol megmutatjuk, milyen eszközöket vásárolhatnak tőlünk a gazdálkodók, illetve azt is, hogy ezeket az eszközöket hogyan kell használni. Legyen szó okos mezőgazdasághoz kapcsolódó eszközről, de akár hagyományos nyugati munkagépről, tudni kell azt, hogyan lehet a leghatékonyabban kihasználni a gépeket, ahhoz azonban megfelelő kezelői tudás is szükséges. Mi ezt is biztosítani tudjuk a partnereinknek a különböző műhelymunkáinkon és az oktatási programokon keresztül – emelte ki az igazgató.

A vásár tehát kitűnő lehetőséget nyújtott arra, hogy a mezőgazdasági termelők tájékozódjanak az újdonságokról.

Kiss Imre (Fotó: Ótos András)

Kiss Imre (Fotó: Ótos András)

– Azt tapasztalom, hogy a kiállítás inkább átalakul szakmai kiállítássá, mint ahogy a nyugati országokban is. Többségében azok az érdeklődők jönnek, akik kíváncsiak az új mezőgazdasági technikák, technológiák iránt, és ha nem is konkrét vásárlásról, de az elérhető gépek, technológiák felől érdeklődnek a kiállítóknál. Úgy gondolom, ez pozitív is lehet az értékesítők szempontjából, mert könnyebben láthatjuk azt, hogy ki az a potenciális vásárló, aki a mi termékeinket a jövőben esetleg használni szeretné – tette hozzá a Kiss Imre.

A kiállításon Miguel Laguens-Vega, a John Deere magyarországi, szerbiai és horvátországi régiójának igazgatója is jelen volt, aki az új hevederes traktorokról számolt be.

Miguel Laguens-Vega (Fotó: Ótos András)

Miguel Laguens-Vega (Fotó: Ótos András)

– A vásáron két hevederes traktort állítottunk ki. Ezek a John Deere portfóliójában újdonságot jelentenek. A 8RX elnevezésű traktor négy hevederes, a középnehéz traktorok csoportjába tartozik, a kiállítás bejáratánál kiállított 9-es Elite sorozatú traktor pedig a jelenleg elérhető legnehezebb gép, tehát a legnehezebb munkákra szolgál, és ez is négy hevederes kivitelben készül. Ez azért fontos, mert az a célunk, hogy minél kisebb legyen a talajtaposás. Ezekkel a gépekkel ez abszolút elérhető, viszont a mozgékonyságuk, a fordulékonyságuk megmaradt. Ahogyan a földjeinket kezeljük, hatással van a következő években elérhető hozamra. Tanulmányok bizonyítják, hogy a gumihevederes gépekre való áttéréssel 6,8%-os hozamnövekedés is elérhető – magyarázta.

Szívesen látják telephelyeiken, Topolyán, Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovicán) és Csenejen azokat a gazdákat, akik érdekeltek a cég gépei és eszközei iránt.