2024. március 29., péntek

Biztosan a cél felé

Újabb nyílászárókat cserélnek a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában

Folytatódhat a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola nyílászáróinak cseréje. Gordán Kolos igazgató a napokban írta alá a tartományi képviselőházban a 3,5 millió dináros támogatásról szóló szerződést.

Megkeresésünkre az igazgató elmondta, hogy ez egy nagyon hosszú lefolyású projektnek az újabb fejezete. Az ablakok cseréje több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött el, amikor két tanterem kapott új nyílászárókat. Innen folytatták a munkát két évvel ezelőtt. Ahogyan fogalmazott, akkor szerények voltak, egymillió dináros támogatást igényeltek, ebből az összegből végül négy tanteremben cserélték ki az ablakokat. Tavaly újabb egymillió dináros támogatást kaptak, és további négy tanteremben cserélték le a nyílászárókat.

– Az idén elkészítettük a tervet az összes megmaradt régi ablak lecserélésére. Ez összesen 12 millió dinár lett volna. Ennyi támogatást sajnos nem kaphattunk, de így is a mienk a második legnagyobb összeg, amit a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság odaítélt. Ezt követően kezdtem el gondolkodni azon, hogy mi fog beleférni ebbe a keretbe. Végül arra jutottam, hogy a megmaradt két termet mindenképpen megcsináljuk, valamint azokon a helyiségeken is kicseréljük az ablakokat, ahol az iskola dolgozói a legtöbbet tartózkodnak, pl. a tanári szoba, az irodák és a frissen felújított napközi. Mintegy 25 nyílászárót tudunk kicserélni ebből a támogatásból. Ez egy hatalmas siker – magyarázta az igazgató, majd örömmel számolt be arról, hogy a cserének köszönhetően a fűtésen is sikerült spórolni, érezhetően melegebb van az új ablakokkal ellátott tantermekben. Hozzátette, hogy amennyiben ez a munka elkészül, akkor már csak a folyosókon lévő ablakok maradnak, beleértve a pincét és a lépcsőházat.

A tantermek szépítése azonban nem ér véget a nyílászárók cseréjével. A tartományi oktatási titkárságnál további pénzeszközökre pályáztak, ebből az összegből új asztalokat és székeket vásárolhatnak a régiek helyett. Az igazgató elmondta, hogy már több tanteremben is kicserélték az asztalokat egyszemélyesekre.

A sikeres tartományi pályázatok mellett a Magyar Nemzeti Tanács is több ízben támogatta az intézményt. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a közelmúltban adták át a felújított napközis tantermet, amely számos lehetőséggel bővült, így színesítve a gyermekek ott töltött idejét. Emellett az MNT az iskolarádió befejezéséhez is hozzájárult. Így most már mindkét folyosón, valamint az előcsarnokban és az udvaron is vannak hangszórók, a gyerekek pedig nagyon élvezik, hogy egy kis időre ők lehetnek a zeneszolgáltatók.

Az igazgató a további tervekről is beszélt. Ennek alapján a Japán Nagykövetség kiírásán egymillió dináros összegre pályáztak, amelynek segítségével a folyosóra szeretnének szekrényeket vásárolni. Ahogy elmondta, ez jó kiindulópontja lehet a kabinetrendszernek, hiszen minden gyermeknek lenne egy saját rekesze, amelyet kulccsal tudna zárni. Emellett a Belügyminisztériumnál is pályáztak és ha nyernek, szintén szekrényeket vásárolnának. A Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnál eszközbeszerzésre pályáztak, amelyből egyebek mellett új tornatermi gyűrűt vennének a tornaterembe.

Azonban nemcsak pályázatokon, hanem különböző akciókon keresztül is szeretnének olyan pénzekhez jutni, amelyet az épületek szépítésére tudnak fordítani. Ilyen lesz a június 3-ai is, amikor az iskola udvarán gyűjtik a papírt és az elektronikai hulladékot. Erre az akcióra mindenkit szeretettel várnak.

Nyitókép: Kállai Göblös Nikoletta felvétele