2024. április 19., péntek

Eddig másfél millió orosz útlevelet állítottak ki az elcsatolt területeken

Csaknem másfél millió orosz útlevelet állítottak ki az Ukrajnától elcsatolt Donyecki, Luhanszki, Zaporizzsjai és Herszoni területeken tavaly október óta – közölte kedden Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök.

Moszkva tavaly szeptemberben ismerte el az Oroszországi Föderáció jogalanyaiként a négy régiót, bár teljességgel nem tartja ellenőrzése alatt területüket. A lépést a nemzetközi közösség nem fogadja el.

„Tavaly október óta csaknem 1,5 millió ember jutott hozzá orosz útlevélhez az új régiókban" – ismertette Misusztyin a keddi kormányülésen. Hozzátette, hogy a térségben 1,6 millió embernek fizetnek nyugdíjat, és hozzávetőleg 1,5 millióan részesülnek egyéb szociális ellátásokban.

Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az általa említett támogatásokat időben kifizessék a helyi lakosságnak.

Az orosz kormányfő egyben felhívta az elcsatolt térségek lakóinak figyelmét „a kézzelfogható változásokra a városokban és falvakban", különös tekintettel az újjáépítésre, valamint az oktatási és a munkalehetőségekre.

Az ukrajnai orosz inváziót megelőzően becslések szerint mintegy 8,9 millióan lakták a négy régiót, bár a harci cselekmények nyomán milliók kényszerültek elmenekülni otthonaikból. Sokan Ukrajna más területeire költöztek, vagy külföldön kerestek menedéket. A 18 és 60 év közötti férfiak közül sokan a fegyveres erőknél szolgálnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök áprilisban írta alá azt a rendeletet, amelynek értelmében az elcsatolt területeken élők orosz állampolgárságot szerezhetnek, aki azonban nem él ezzel a lehetőséggel, vagy nem legalizálja státuszát, azt kiutasíthatják.

Misusztyin nem említette a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet ebben az összefüggésben.

Nyitókép: /cyprus-mail.com