2024. április 20., szombat

Mézzel, eperrel csalogatják a turistákat

Júniusban két rendezvényt is tartanak Bács községben

Bács Község Idegenforgalmi Szervezete 2015 óta minden évben megrendezi a földi eper és méz napját Bácsban, a városi parkban. Az a célja, hogy összehozza és népszerűsítse a földieper-termesztőket, valamint a méhészeket. A látogatók megkóstolhatják az epreket, a mézet és a mézből készült termékeket. Bács község egyébként híres a földi eperről és a mézről.

Darko Vojnović, Bács Idegenforgalmi Szervezetének elnöke tegnap Újvidéken, a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet infoközpontjában megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a földieper és a méz napját június 3-án tartják meg.

Bácson június 3-át a földiepernek és a méznek szentelik (Fotó: Dancsó Áron)

Bácson június 3-át a földiepernek és a méznek szentelik (Fotó: Dancsó Áron)

– Sokan nem tudják, hogy Bács község híres a földieper-termesztésről és a méztermelésről. A termelők évente 300 tonna epret exportálnak a községből. Sok ember foglalkozik földieper-termesztéssel és méhészettel, ezért úgy gondoltuk, hogy miért ne rendeznénk olyan napot, amelyet a földiepernek és a méznek szentelnénk. Fontos, hogy a termelők összejöjjenek, véleményt és tapasztalatot cseréljenek, ezért más községek földieper-termesztőit és méhészeit is meghívtuk. Kulturális programok is lesznek, gyerekek is fellépnek. Ezenkívül műhelymunkákat is szervezünk. Remélem, hogy sikeres lesz a rendezvény, és sok látogatót vonz – fejtette ki Vojnović.

Elmondta, hogy a Ciklo Bács elnevezésű kerékpártúrát június 25-én rendezik meg, szintén kilencedik alkalommal.

– A résztvevők a bácsi várból indulnak, a végállomás pedig Bácsújlak (Bačko Novo Selo). Az út hossza 43 kilométer. A rendezvény kiváló alkalmat nyújt arra, hogy Bács községet másképp lássuk. Sok szép dolog megtekinthető, a Provala-tó például a legmélyebb tó Vajdaságban. Tavaly a legfiatalabb résztvevő négyéves volt, a legidősebb pedig 80 éves. A túra kiváló lehetőség arra, hogy Bács község a vallási turizmus mellett a kerékpáros turizmust is népszerűsítse. Az a célunk, hogy barátkozzunk, szórakozzunk és megmozgassuk magunkat. Tudjuk, hogy a kerékpározás mennyire egészséges. Minden évben egyre több a résztvevő, tavaly meghaladta a 120-at. Más országból is jönnek, Magyarországról, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából. Fontos, hogy Vajdaságba vonzzuk a turistákat. A rendezvényekre mindenkit szeretettel várunk – közölte Vojnović.