2024. március 28., csütörtök

Tenyészállatok és csúcsmodern gépek forgatagában

Bezárta kapuit pénteken térségünk legnagyobb agrárrendezvénye, az újvidéki 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás. A már régóta nemzetközi jelleggel bíró vásárt minden évben nagy érdeklődés övezi, hazaiak és külföldiek részéről egyaránt. Az idei rendezvény is színvonalas volt, rengeteg látogatóval, számos szakmai előadással és üzleti találkozóval, nem utolsósorban a forgalmazóknak számos gépet sikerült értékesíteniük.

Fontos megemlíteni, hogy az Újvidéki Vásár az idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját, a mezőgazdasági kiállítás az évek alatt pedig az Újvidéki Vásár védjegye lett. A rendezvény mindenki számára élményt nyújt, még azoknak is, akiket egyáltalán nem érdekel a mezőgazdaság. Van egyfajta varázsa, amit nehéz szavakba önteni. A gyerekek különösen élvezik a vásárt, mindegyik traktorra felmásznak, megsimogatják a kiállított jószágokat. Egy-egy családnak remek kikapcsolódást nyújt a rendezvény.

Az idén a szervezők kitettek magukért, 1100 kiállító mutatkozott be 26 országból, számos hazai és nemzetközi vállalat képviseltette magát. Bemutatták a legfontosabb innovációkat és a legújabb technológiai vívmányokat a mezőgazdaságban. A látogatók nem győztek álmélkodni a csúcsmodern traktorokon és kombájnokon. A kiállításon egy Slopehelper elnevezésű univerzális mezőgazdasági robotot is megtekinthettek a látogatók. A gép a gazdálkodók nehéz munkájának minden vetületét lefedi, a betakarítás mellett talajművelésre, trágyázásra, metszésre, fűnyírásra, permetezésre is használható. A mérnökök szerit a robot a mezőgazdaság jövőjét hozza el a jelenbe.

A robot a mezőgazdaság jövőjét hozza el a jelenbe (Fotó: Dávid Csilla)

A robot a mezőgazdaság jövőjét hozza el a jelenbe (Fotó: Dávid Csilla)

A mezőgazdasági gépek mellett az érdeklődők megtekinthették a tenyészállat-kiállítást is. Az idén is felsorakoztattak szarvasmarhákat, lovakat és juhokat. Szerencsére az időjárás kedvezett a látogatóknak, egyedül vasárnap eredt el az eső. Számos forgalmazó a gazdák nagy örömére akciós árakat is kínált. Az Agropanonka cég traktorjaira például az árkedvezmények 500–3000 euró között mozogtak. Számos gépet értékesítettek, köztük 30 traktort. A KITE d. o. o. szintén kínált akciós árakat, tíz traktort és két kombájnt adott el. Olaszország harmadik alkalommal volt partnerországa a kiállításnak, számos olasz agrárcég képviseltette magát.

A Master csarnokban bemutatkozott egyebek között a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Vajdasági Gazdasági Kamara, és a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság. Számos programmal várták az érdeklődőket. Ezenkívül számos vállalat népszerűsítette a termékeiket, például borokat, süteményeket és más finomságokat.

Az idei kiállítást 125 ezren tekintették meg, kicsit kevesebben, mint tavaly, amikor ez a szám 140 ezer volt. Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója elmondta, hogy ugyan több látogatóra számítottak, de mindenképpen sikeresnek értékeli a kiállítást. Üzleti jellege mellett a mezőgazdasági vásár baráti találkozó is, hiszen az emberek összejönnek, szórakoznak, aminek köszönhetően a rendezvény felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. Természetesen a kiállítás egyik védjegyének számító hagyományos nyereményjáték sem maradt el. A két legértékesebb nyeremény, az Agropanonka által forgalmazott Belarus 820 típusú traktor, és a KITE d. o. o. ajándéka, a John Deere 5045D típusú traktor jó kezekbe került, az új tulajdonosok ugyanis földműveléssel foglalkoznak.

Fontos kiemelni, hogy a mezőgazdasági kiállítás kezdete egybeesett a gazdatüntetésekkel is. Mielőtt még megkezdődtek volna az ünnepi beszédek, a tiltakozók fütyüléssel adtak hangot elégedetlenségüknek. Slobodan Cvetković sajnálatát fejezte ki, hogy ilyen feltételek mellett kezdődik a rendezvény, amelyet épp azok számára szerveztek meg, akik kint vannak az utcán. Szerencsére a gazdáknak másnap sikerült megegyezniük a kormánnyal. A mezőgazdasági egyesületek képviselői elmondták, hogy várják a megbeszéltek valóra váltását. Közben igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, hogy jövőre nagyobb legyen az agrárköltségvetés, és így versenyképesebbé váljon a hazai mezőgazdaság. Kijelenthetjük, hogy a mezőgazdasági kiállításnak töretlen a népszerűsége, reméljük, hogy ez a következő 100 évben is így marad.