2024. április 26., péntek

Mitől sikeres egy előadás?

Kommunikációs tréninget tartottak Újvidéken

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezésében szombaton Újvidéken, lapunk székházában kommunikációs tréninget tartottak A sikeres előadás titka címmel. A képzést a budapesti Constantinovits Milán, a tehetséggondozással foglalkozó Matthias Corvinus Collegium szakmai főigazgató-helyettese vezette. Az érdeklődők többek között megismerkedhettek a jó előadó jellemzőivel, a sikeres előadás kritériumaival, felépítésével és struktúrájával, a lámpaláz kezelésével, de különböző előadás-technikákat is elsajátíthattak.

A szakértő elmondta, hogy egy jó előadásnak az előkészítése mindig egy pszichés vonalon kezdődik, tehát az előadó elgondolja magát, hogy milyen lesz a közönség előtt, mit szeretne elérni.

– Egy előadásra készülve az előadó mindig a közönség előtt jár, mivel mindig egy picit többet tud, mint a közönség. Nemcsak a felkészültsége miatt, hanem mert egyedül ő van tisztában azzal, mit szeretne mondani. Fontos ismerni a közönséget is, például mit tudnak a témáról, milyen lesz a hozzáállásuk. Ekkor jön az előkészületnek az a része, hogy kitalálom, hogyan szólítom meg a közönséget – fejtette ki Constantinovits Milán.

Rámutatott arra, hogy minden kommunikációnak az egyik legmegragadóbb része a testbeszéd. Amikor azt vizsgálták, hogy mitől lesz valaki meggyőző, sokkal kevésbé az érdekelte a közönséget, hogy mit mond az előadó, hanem a testbeszéd, az érzelmi kommunikáció volt a fontos.

A szakértő hangsúlyozta, hogy minden jó előadásnak a nyitás része a leglényegesebb, s ennek három dolgot kell biztosítania.

– Az első az, hogy felkeltse a közönség figyelmét, a második, hogy hamar derüljön ki, miről szeretnénk beszélni. A harmadik pedig a bizalomnak a felébresztése, tehát hogy a közönség érdeklődjön a téma iránt, és szimpatikus legyen nekik az előadó. A jó nyitás nagyon sokszor kérdésekkel kezdődik, a közönség felé kérdéseket teszünk fel, például tudtátok-e, honnan érkeztetek, mivel foglalkoztok, vagy miért vagytok itt? Ez azért fontos, hogy elkezdjenek gondolkodni abban a témakörben, amiről előadunk – fogalmazott a szakértő.

A képzés résztvevői megismerkedtek a sikeres előadás titkával (Dávid Csilla felvétele)

A képzés résztvevői megismerkedtek a sikeres előadás titkával (Dávid Csilla felvétele)

A lámpalázról elmondta, hogy feloldásának a kulcsa többek között a testbeszédnek az ismerete.

– Fontos az előadónak tudatosítania, hogy a testbeszédnek a szintjén mi uraljuk a teret és irányítjuk a közönség figyelmét. Amikor előadóként gondolunk magunkra, lényeges, hogy ne töprengjünk azon, hogy mennyit hibázunk majd előadás közben, mennyire rosszul sülhet el egy gesztus, vagy belezavarodunk-e a beszédünkbe. Azt kell nézni, hogy előadóként nekünk megvan az a hatalmunk, hogy a közönségnek a figyelmét, a véleményét és az érzelmi állapotát irányítsuk testbeszéd révén. Ezt a hatalmat tudjuk a saját célunk érdekében használni. A célunk pedig, hogy a közönséget meggyőzzük, szemléletet formáljunk, érzelmeket váltsunk ki, szimpátiát ébresszünk, vagy cselekvésre késztessük a hallgatókat – fogalmazott Constantinovits Milán.

Nyitókép: A képzés résztvevői megismerkedtek a sikeres előadás titkával (Dávid Csilla felvétele)