2024. március 29., péntek
FORMULA–1

Izgalmas időmérő, csak a végén érdekes futam

Max Verstappen megszerezte idei negyedik győzelmét, és tovább növelte előnyét a vb-pontversenyben

A világ talán legjobban követett F1-es futama volt műsoron a hétvégén, a flúgos társaság Monte Carlóban gyűlt össze, rengeteg más szurkolóval és hírességgel egyetemben. Az már minden, a Formula–1-et csak felületesen követő ember is tudja a világon, hogy a hercegség pályáján igen nehéz, csak lehetetlen előzni, így a szombati időmérőnek ezúttal is kiemelten fontos szerepe van, s ehhez mérten egy rég látott izgalmas versenyt követhettünk, teli kérdőjellel, hiszen az utcai pályán nem tud érvényesülni a Red Bull idei nyomasztó előnye. Ezért sokan például arra voltak kíváncsiak, hogy a másodvirágzását élő Fernando Alonso megszakíthatja-e a világbajnok csapat dominanciáját. Mindezért tehát az időmérő Q3-es szakasza szolgáltatta az izgalmakat, amelyen három perccel az edzés utolsó szakaszának vége előtt még az Alpine és Esteban Ocon vezetett, egy szinte tökéletes körrel nem egész egy perccel a vége előtt már az Aston Martin és Alonso állt az élen, de nem lenne Max Verstappen az, aki, ha az utolsó pillanatokban ne próbálta volna meg a lehetetlent: a regnáló világbajnok az utolsó mért körön az eszményi íveket követve vagy ötször súrolta abroncsaival a védőfalakat, de nem egész nyolc ezreddel megelőzte a spanyolt, így nagyjából az is eldőlt, ki nyeri meg az idén Monte Carlót. Az egész hétvége legnagyobb vesztese Sergio Pérez, Verstappen csapattársa volt, aki szokatlanul amatőr módon már a Q1-ben odacsapta magát, mert olyan sebességgel próbált az utcai pályán száguldani, amilyennel ott egyszerűen nem lehet. Ha voltak is világbajnoki ambíciói Max mögött, azok most jelentősen elszálltak, mert az utolsó helyről kellett indulnia, tehát esélye nem volt pontokat szerezni, így 39 ponttal leszakadt a házi versenyben.

A vasárnapi futamra tehát nem sok kérdőjel maradt, a legnagyobb pedig az volt, vajon elered-e az előrejelzett eső, és mikor. Az első cseppeket valamikor az 50. kör után irányozták elő, s csupán ez tudta megbontani a futam dögunalmát. A csapatok viszont erre is felkészültek, s csak azt volt érdekes figyelni, ki rakja először fel a megfelelő gumikat, s ez hogyan változtatja meg a sorrendet. Az éllovasok közül először Alonso döntött a box mellett, majd kisvártatva Verstappen, de a Ferrarik és a Mercedesek is érkeztek, a legjobban azonban az eső kapcsolt rá, így az átmeneti gumikkal megkezdődtek a piruettek: előbb Carlos Sainz jr., majd Lance Stroll „csókolta” meg a falat, majd szép sorban többen is. Ezután már egy kicsit óvatosabb üzemmódba kapcsoltak a fiúk, az eső is alábbhagyott, így stabilizálódott az eredeti sorrend, s kényelmes előnnyel a 25 éves Verstappen behúzta idei 4., összességében a 39. futamgyőzelmét (másodszor nyert a hercegségben), Alonso lett a második, Ocon pedig megtartotta harmadik helyét.

Red Bull, nézők, yachtok – erről is szólt az idei Monte Carló-i futam (Fotó: PlanetF1)

Red Bull, nézők, yachtok – erről is szólt az idei Monte Carló-i futam (Fotó: PlanetF1)

A következő futamot június 4-én Barcelonában tartják meg, a Spanyol Nagydíjért.

Monacói Nagydíj, pilóták: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:48:51.980 óra, 2. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 27.921 másodperc hátrány, 3. Esteban Ocon (francia, Alpine) 36.990, 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 39.062, 5. George Russell (brit, Mercedes) 56.284, 6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:01.890, 7. Pierre Gasly (francia, Alpine) 1:02.362, 8. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:03.391, 9. Lando Norris (brit, McLaren) 1 kör, 10. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren). A vb-pontversenyek állása, versenyzők: 1. Verstappen 144 pont, 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 105, 3. Alonso 93, 4. Hamilton 69, 5. Russell 50, 6. Sainz 48, 7. Leclerc 42, 8. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 27, 9. Ocon 21, 10. Gasly 14 stb. Csapatok: 1. Red Bull 249 pont, 2. Aston Martin 120, 3. Mercedes 119, 4. Ferrari 90 5. Alpine 35 stb.

Nyitókép: Red Bull, nézők, yachtok – erről is szólt az idei Monte Carló-i futam (Fotó: PlanetF1)