2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D'ITALIA

A láncleesés is belefért a szlovénnak!

Amilyen kíméletesek voltak a szervezők a Giro mezőnyével a viadal első felében, olyan brutális befejezést terveztek meg. Az összetett győzelemért az utolsó hétvégére fordulva hárman voltak még versenyben, a rózsaszín trikós Geraint Thomas, valamint a 26 másodperccel lemaradó Primož Roglič és az 59 másodperces hátrányban lévő João Almeida, így sorsdöntő volt a szombati időfutam, amely befejező hegyének, a Lussarinak az első öt kilométere átlagosan 15 százalékos meredekséggel riogatott mindenkit. A kronó rendben is zajlott, a versenyzők sorra javították meg a legjobb időt a célban, mígnem elrajtoltak a favoritok.

Az első időmérő pont alapján Thomas és Roglič szinte fej-fej mellett haladt, ám a meredeken egyre nyilvánvalóbb volt a szlovén jobb tempója, akit a hazai szurkolótábor szinte tolt felfelé, nem véletlenül, hiszen a Lussari – szlovénül Svete Višarje – az olasz–osztrák–szlovén hármashatár zarándokhegye. Amikor aztán úgy tűnt, hogy Rogla elég időt tud adni Thomasnak, jött a drámai fordulat, az exsíugró ugyanis kisebb gödörbe hajtott, és leesett a lánca! Óráknak tűnő másodpercek alatt Roglič megkapta a tartalék kerékpárt, de a Maglia Rosa veszni látszott. Amikor azonban ő és Thomas is felért az utolsó ellenőrző ponthoz, kiderült, hogy a szlovén az incidens ellenére is elég időt adott a walesinek! A célban ez kereken 40 másodperc lett, ami összetettben 14 másodperces diadalt és Rogla első Giro-sikerét, a három Vuelta mellett összesen negyedik Grand Tour-győzelmét jelentette. Tegnap Rómában érzelmes diadalt aratott a visszavonuló sptinerlegenda, Mark Cavendish. Említést érdemel, hogy a zombori Veljko Stojnić sikerrel teljesítette élete első háromhetesét.

Roglič a 2020-as Tour de France-ot a szombati hegyi időfutamon bukta el, most ugyanígy nyerte meg ő a Girót (Fotó: Beta/AP)

Roglič a 2020-as Tour de France-ot a szombati hegyi időfutamon bukta el, most ugyanígy nyerte meg ő a Girót (Fotó: Beta/AP)

Giro d'Italia, 20. szakasz (Tarvisio–Monte Lussari, 18,6 km): Primož Roglič 44:23 perc, Geraint Thomas +40, João Almeida +42, Damiano Caruso +55, Thibaut Pinot +59 mp stb. 21. szakasz (Róma–Róma, 126 km): Mark Cavendish 2:48:26 óra, Alex Kirsch, Filippo Fiorelli, Alberto Dainese, Davide Ballerini a. i. stb. Az összetet végeredménye: Roglič 85:29:02 óra, Thomas +14 mp, Almeida +1:15, Caruso +4:40, Pinot +5:43 perc stb.

Nyitókép: Roglič a 2020-as Tour de France-ot a szombati hegyi időfutamon bukta el, most ugyanígy nyerte meg ő a Girót (Fotó: Beta/AP)