2024. április 25., csütörtök

Korszerű megoldások a mezőgazdaságban

Az Agrotech újdonságait a gazdák is megtekinthették

A múlt heti újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon az oromhegyesi Agrotech, ahogy minden évben, az idén is jelentős számú géppel volt jelen. Bálint István, a vállalat értékesítője elmondta, szinte a teljes termékpalettájukat bemutatták a vásáron.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Talán a mi standunk volt az egyik legnagyobb a kiállításon. Az idén is több mint harminc kamionnyi áruval érkeztünk, és több mint 100 gépet állítottunk ki. Ami az újdonságokat illeti, kiállítottuk a legújabb Steyr Absolut szériát. Ezek egy exploit rendszerrel ellátott traktorok, ami azt jelenti, hogy valós időben tudják közvetíteni a traktor adatait, például a fogyasztást és a motor kihasználtságát. Az adatok alapján pedig a gazda különböző döntéseket hozhat a traktor kihasználtságával, a szervizeléssel kapcsolatban, valamint ennek a rendszernek köszönhetően mi is rá tudunk csatlakozni a traktorra, és elemezhetjük a különböző meghibásodásokat. Akkor is nagy segítség, amikor kimegyünk az ügyfélhez egy esetleges meghibásodás esetén, mert már tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Ezenkívül a saját gyártmányú FOP gépek standján kiállítottuk a legújabb gépünket is, amit a hígtrágya soronkénti kijuttatására fejlesztettek ki – ecsetelte az Agrotech munkatársa.

Az újdonságokat illetően a rendezvényen különböző drónokat is láthattak az érdeklődők.

Bálint István (Fotó: Ótos András)

Bálint István (Fotó: Ótos András)

– A mi esetünkben permetező, illetve térképező drónokról beszélhetünk. A permetező drónokat illetően kiállítottunk egy DJI T30-as drónt, ami akár 30 literrel tud permetezést végezni. A térképező drónok segítségével pedig felmérhetjük a parcellák állapotát, illetve különböző térképeket készíthetünk a növények állapotáról vagy az esetleges vadkárról. Ezek mellett kiemeljük az Augmenta növényelemző rendszerünket is. Ez 40 méter hatótávolságú kamerarendszer, ami a traktor kabinjára van felszerelve, és a növények állapotát hivatott elemezni. Ugyanakkor az Augmenta valós időben tudja irányítani a traktor hátuljára kapcsolt gépet is. Gondolok itt a műtrágyaszóróra, illetve a permetezőgépekre. Nagyon precízen felismeri a gyomnövényeket, ezáltal pedig a permetező le tudja követni fúvókánkénti szakaszolással, tehát csak ott permetez a permetezőgép, ahol szükséges – magyarázta Bálint István, aki a precíziós gazdálkodás eszközei közül érdekességként kiemelte a cég különböző talajszkennereit is, amelyek a talaj nedvességtartalmát és tömörültségét vizsgálják, így szükség esetén vagy mélyre vagy sekélyre emelik az eszközt.

A precíziós eszközökön kívül természetesen a saját gyártmányú gépeik is közszemlére tették.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Népszerűek a sorközművelőink, az ágyekék és a különböző magágy-előkészítők. Kiemelném a Sky direktvetőgépet is, amely először került bemutatásra Szerbiában. Kiállítottunk egy Freege LSW Gigant 271-es tandem letolófalas pótkocsit is. A hamarosan kiírásra kerülő IPARD-pályázatokon irántuk legnagyobb az érdeklődés – mondta az értékesítő.

Azokat a gazdákat, akiket érdekelnek a cég gépei és eszközei, szívesen látják telephelyeiken Oromhegyesen, Törökbecsén, Újvidéken és Pancsován.