2024. április 25., csütörtök

A fogyatékkal élők szolgálatában

Fennállásának két évtizedét ünnepelte meg a fogyatékkal élők napközijét működtető Bethesda Szeretetszolgálat

Az elmúlt húsz évben a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat olyan nagycsaláddá nőtte ki magát, amely összehozza az embereket, segít, támogatást és szeretetet ad azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – hangzott el a szervezet ünnepi közgyűlésén, amelyre meghívták az egykori alapító szervezetek képviselőit, a támogatókat, a szervezet tagságát, önkénteseit is.

A rendezvény kezdetén Dimitrijevics Anna, a Bethesda Szeretetszolgálat külföldön élő elnöke Skype-kapcsolaton keresztül köszöntötte a jeles évforduló alkalmából összegyűlteket, majd Cipó Rózsa, a napközi igazgatójának a beszámolóját hallgatták meg a jelenlevők, hiszen a húsz év alkalom a visszatekintésre és az ünneplésre is, annak a hatalmas erőfeszítésnek és elkötelezettségnek az összegzésére, amit azon emberek felé tanúsított, akik fogyatékkal élnek. Az intézmény különleges helyet vívott ki magának a helyi szociális védelmi rendszerben, és országosan elismertté vált.

Egy kis civil szervezetből intézménnyé nőtte ki magát, amely széles körű és minőségi szolgáltatásokat nyújt a fogyatékkal élőknek és családjuknak.

Cipó Rózsa külön köszönetet mondott az egyesület alapítóinak, akik a kezdeti ötletből és álmokból létrehozták azt a helyet, ahol a sérült emberek számára a támogatás elérhetővé vált, és ennek köszönhetően javult az életminőségük, de megköszönte az önzetlen munkát az önkénteseknek, a munkatársaknak és a topolyai önkormányzatnak is, hiszen óriási szerepük van abban, hogy tevékenységüket folytathassák és fejlesszék, hogy a Bethesda elérje a céljait, megvalósítsa küldetését. Legfontosabb támogatójuk, a önkormányzat az idén nagyobb összeggel járult hozzá a szeretetszolgálat költségvetéséhez.

Az intézmény több mint 26 embernek biztosított munkalehetőséget, és jelenleg 8 munkatársa van. Az elmúlt években több mint ötven fiatal szakmai gyakorlatát támogatták. A szervezet széles körű szolgáltatásokat kínál: a napközi otthon mellett, szállítást, házi látogatást és az eltérő fejlődésű gyermekek nevelését segítő szakszolgálatot.

A fogyatékkal élők fejlődése szempontjából egy nappali ellátóintézmény nagyon fontos lehetőség. Ilyen módon részt vehetnek különböző foglalkozásokon, amelyek segítik őket önállóságuk és képességeik fejlesztésében. Lehetőséget biztosít a közösségi életre, hogy találkozhassanak másokkal, megoszthassák élményeiket, érzéseiket, és barátságokat köthessenek.

Eddig 39 felhasználója volt a napközi otthonnak, 14-en részesültek házi látogatásban, és mintegy 300 gyermek kapott korai fejlesztési támogatást. A szervezet több mint száz hazai és külföldi partnerrel dolgozik együtt, tribünök, tanácskozások házigazdája volt, folyamatosan szervez érzékenyítő programokat is – tudtuk meg Cipó Rózsa beszámolójából.

Ma már a Bethesda a helyi szociális védelmi rendszer fontos része, a napközi 2006 óta szociális védelmi szolgáltatásnak minősül, és 2017 óta van működési engedélye. Szintén 2017-ben Topolya város Pro Urbe díjjal ismerte el a Szeretetszolgálat munkáját.

Nyitókép: Az ünnepi közgyűlés résztvevői: Egyesületük célja továbbra is, hogy támogassák a sérült emberek teljes értékű életét és társadalmi beilleszkedését (Herceg Elizabetta)