2024. április 25., csütörtök

Ma délben kezdődik a XI. Vajdasági Vágta

Tizenhárom vágtázó és hét kishuszár nevezett be az előfutamokra – Számos kísérőrendezvény teszi igazi családi kirándulóhellyé a szabadkai lóversenypályát

Ma, szombaton tartják a sorrendben XI. Vajdasági Vágta futamait a szabadkai lóversenypályán. Számos kísérőprogrammal várják a látogatókat, de az idén is lesz főzőverseny, kézműves kirakodóvásár, díjlovagló bemutató, ügetőverseny, mazsorett- és akadályugrás bemutató. A Vajdasági Vágtát is a Vajdasági Magyar Szövetség, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a budapesti Lovas Show Kft. közösen szervezi. A héten megtartott sajtótájékoztatón Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta, ezúttal is pontban 12 órakor szólalnak meg a fanfárok, amit az ünnepélyes felvonulás, megnyitó, eskütétel követ. Az idén is néptáncosok bemutatójával teszik színesebbé a megnyitót, melyen galambröptetés lesz, mint a béke szimbóluma, ami, ha valaha fontos volt, most igazán az, hiszen tőlünk nem is olyan távol ezekben a napokban is háború dúl.
A rendezvényre Vajdaság minden részéből érkeznek majd nézők. A Vajdasági Vágta fővédnöke ezúttal is Pásztor István, a VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke. Az előfutamok 13 órakor kezdődnek. A négy futam győztese áll majd rajthoz a 18.30-kor kezdődő döntőben. Az első három helyezett jut el Budapestre, valamint negyedikként Szabadkának, mint a rendező városnak a lovasa. Mint ismeretes, eddig négy alkalommal nyerte meg vajdasági lovas a Nemzeti Vágtát.

A kishuszárvágta futamai 14 órakor kezdődnek, és a két futam első két helyezettje indulhat a döntőben. A XI. Vajdasági Vágtára benevezett lovasok, lovaik és a képviselt községek: Cékus Árpád – Déva Szándék – Kishegyes, Cékus Noémi – My Boy Lakáj – Szabadka, Homolya Ivett – Liktor Crown – Tornyos, Kisutcai Miklós – Linda Oaks – Zobnatica, Zboray Viktória – London – Adorján, Kelemen István – Titán – Magyarkanizsa, Földes Luca – Fantázia –Temerin, Remete Tamara – Fitka P.Z. – Zenta, Balaton Dóra – Luszi – Bajsa, Fekecs Árpád –Argó – Csantavér, Papp Géza – Linda – Óbecse, Rostás Zsolt – Barbarossa BG Rózi –Bácskossuthfalva, és Koncz Dorottya – Modiano – Bácsfeketehegy. A XI. Vajdasági Vágtára benevezett kishuszárok, lovaik és a képviselt települések: Mátyus Ivett – Juka – Zombor, Sinkovics Rebeka – Dandi – Csantavér, Csörgő Lili – Bohóc – Kishegyes, Kalapáti Lúcia – Maja – Oromhegyes, Vajda Balázs – Félix Fantázia – Orom, Vajda Anna – Jade – Péterréve, és Fodor Tamás – Tornádó – Magyarkanizsa.
Közben lesz díjugrató és díjlovagló bemutató, ügetőfutamok, de mazsorettek is fellépnek a délután folyamán. Az idei főzőverseny témája a csikóstokány. A hagyományos magyar egytálétel eredete az alföldi pásztoréletre vezethető vissza.
Az idei évben is a Vajdasági Vágta kísérőprogramjaként megrendezik a kézművesvásárt. Námesztovszki Kornélia szervező elmondta, hogy mintegy 20 árust, kiállítót várnak Vajdaság különböző pontjairól, településeiről, akik színes és gazdag kínálattal érkeznek, és mint az előző években, ugyanúgy idén is az a legfőbb szempont, hogy minőségi kézműves vásárral várják a vágtára idelátogató közönséget.
Az esemény házigazdája a szabadkai Bácska Lovas Klub. Miodrag Zagorac, a klub elnöke, kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés számukra az idén is megnyilvánuló bizalom. Ez is azt bizonyítja, hogy jó szervezők így együtt. Mint minden alkalommal, most is arra fognak törekedni, hogy minél jobban sikerüljön a rendezvény. Záróprogramként 19 órától már hagyományosan a budapesti Operettszínház művészei szórakoztatják a közönséget.