2024. március 19., kedd

Egy jó fodrász mindig alázatos

A csantavéri Csizofszki Ildikó fodrásznő 21 évnyi pályafutása során rengeteg embernek csalt már mosolyt az arcára

A csantavéri Csizofszki Ildikó fodrásznő neve mindenki számára ismert a faluban. Munkáját elkötelezetten és teljes odaadással végezi immár 21 éve. A folyamatos továbbképzések hosszú évek óta az élete részét képezik, hiszen arra törekszik, hogy a vendégei minden alkalommal elégedetten és boldogan távozzanak a szalonból. A kétgyerekes anyuka 23 évesen nyitotta meg az Ildikó elnevezésű fodrászszalont, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvend a település lakosai körében.

Különleges és gyönyörű az az irányvonal, amelyet a fodrászszakmában képviselsz. Mégis honnan indultál, minek köszönhető, hogy fodrász lettél? Mikor jutottál el oda, hogy saját szalont nyiss?

– Mindig is fodrász szerettem volna lenni, fodrász végzettséggel is rendelkezem. A középiskola befejezése után rengeteget gyakoroltam ismerősökön, barátokon. Fél évet Szabadkán is dolgoztam egy szalonban, hogy fejlesszem magamat. 2002 nyarán, 23 évesen nyitottam meg a férfi-női fodrászszalonomat, végtelen nagy ambícióval. Kollégám, Miroslav Lazić a kezdetektől mellettem volt. Egy saját és stabil vendégkör kiépítése mindig kitartó és következetes munkát igényel. Természetesen nekünk is teljes erőbefektetéssel kellett dolgoznunk, hogy elnyerjük az emberek bizalmát. Kezdetettkor mindennap reggeltől estig bent tartózkodtunk a munkahelyen. Csaknem két évünkbe telt, mire eljutottunk arra a szintre, hogy áttérjünk az időpontfoglalásra. Ezt követően költöztünk át a saját üzlethelyiségembe, ahol a mai napig is tevékenykedünk. Jelenleg rajtunk kívül még három fodrász dolgozik a szalonban. Napi 30–35 vendég meg szokott nálunk fordulni, nemcsak Csantavérről, hanem a környező falvakból, de még Szabadkáról is.

Miben változott a fodrászat az elmúlt évek során?

– Kezdetben nagyon egyszerű volt a fodrászat. Az emberek általában kértek egy egyszerű nyírást, egy satírt vagy minivált. Majd az internetes világba való becsöppenés után rohamosan megváltozott minden. Egyre több modern és új elképzeléssel keresnek fel minket a vendégeink, ezért muszáj haladnunk a korral különféle képzések által.

Milánói továbbképzés egy pillanatképben

Milánói továbbképzés egy pillanatképben

Milyen képzéseken szoktál részt venni?

– Komolyabban öt éve kezdtem el állandó jelleggel részt venni különböző kurzusokon. Voltam már Budapesten, Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Újvidéken is. Belgrádban pedig pár éve megnyílt egy oktatóközpont, ahova évente többször is eljárok. Ott ismerkedtem meg egy olasz cég professzionális termékeivel, és azok szakszerű használatával is. Mi a fodrászszalonunkban mára már csakis ezekkel a termékekkel dolgozunk. A tavalyi év végén a legmeghatározóbb képzésem Milánóban, a divat fővárosában volt, ahol öt napot tartózkodtam. Ezt megelőzően több alkalommal is voltak tanfolyamaink Belgrádban, ahol kellőképp felkészítettek minket a milánói továbbképzésre, ahol aztán olyan olasz előadóktól és stylistoktól tanulhattunk, akik szakmájukban végtelenül elismertek. Ami érdekes volt, hogy a rendezők pontosan tudták, hogy mindenki fáradtan érkezik a városba, emiatt az első két nap teljesen szabad programokat intéztek nekünk, hogy kipihenjük magunkat, hogy lenyugodjunk. Körbejártuk a várost, átszellemültünk Milánóra, a divatra, múzeumokba mentünk inspirálódni, és csak ezt követően vette kezdetét az oktatás, ami nagyon intenzív volt. Egyebek mellett megtanítottak minket lépésről lépésre, hogy hogyan inspiráljuk magunkat, honnan vegyük az ihletet egy frizura elkészítéséhez. Volt egy évzáró bankettünk is, ahova Olaszországból hívtak egy mesterfodrászt, aki hajshow-kat szervez Londonban és Párizsban is. Nagyon nagy megtiszteltetés volt tőle tanulni.

Te hogyan inspirálódsz?

– A mai világban az internetről rengeteg inspirációt lehet gyűjteni. Régebben ez nem volt ilyen egyszerű, mint most. Én is napi szinten látok valami újdonságot, amelyeket nyilván fel szoktam használni a munkám során is. 

Egy gyönyörű hamvas szőkítés

Egy gyönyörű hamvas szőkítés

Milyen szolgáltatásai vannak az Ildikó fodrászszalonnak?

– Ami a férfi fodrászatot illeti, oda sorolhatjuk a hajvágást, borotválást és a festést is igény szerint. A női fodrászatnál nyilván nagyobb a kör, és a határ a csillagos ég. Hajvágás, hajmosás, beszárítás, frizurakészítés, festés, árnyalás, szőkítés minden módban: melírozás, ombre, balayage, amik nagyon divatosak mostanában. A mai napig csináljuk a minivált is, ugyanis van még egy bizonyos korosztály, akik igénylik ezt, sőt mi több, manapság már a fiatalok körében is egyre több az érdeklődő rá. A keratinos feltöltések, amit hajegyenesítésnek is hívnak, szintén népszerűek. Ez valójában egy hajkezelés is, hiszen keratint építünk be a hajba, hogy az visszakapja a természetes fényét és rugalmasságát. Most már göndör hajra is alkalmazzuk, így megmarad annak a természetes hulláma. Új szolgáltatásaink is vannak. Beszereztünk egy különleges split-ender-pro hajvágógépet, amely nem a haj végéből vág, hanem a károsodott és az eltöredezett kiálló apró hajszálakat frissíti, így a haj egészségesebb és fényesebb lesz. Továbbá a fonatokra is nagyobb hangsúlyt fektetünk. Készítünk afrofonatokat póthajjal, vagy nélküle, teljes színskálával, hajékszerekkel, ugyanakkor partifonatokat is fesztiválra, mely akár két-három hétig viselhető, az afrofonás pedig három hónapig is. Igénybe vehető még a póthaj beépítés is, amit természetes hajból készítek, mely ugyanúgy vasalható, göndöríthető és festhető is. A csantavériek egyébként nagyon szeretik a divatot. Belgrádban meg is vannak lepődve, hogy a mi falunkban ennyire nagy az érdeklődés az új trendek iránt. 

Szerinted milyen egy jó fodrász?

– A fodrászoknak fele siker a kezünkben, a másik fele pedig a személyiségünkben van. Egy jó fodrász mindig alázatos, alkalmazkodó, sosem tesz különbséget a vendégei között, és mindenkinek igyekszik igényei szerint megcsinálni a haját, időt nem sajnálva.

Budapesti kontyoktatás

Budapesti kontyoktatás

Te milyen fodrásznak írnád le magad? 

– Semmi esetre sem profinak. Én úgy érzem, hogy a fodrászatot egy életen át kell tanulni. Szeretem a hivatásomat, a munkám iránt odaadó vagyok, és örülök, hogy azzal foglalkozhatok, ami mindig is az álmom volt. Úgy érzem, hogy jól kijövök a vendégeinkkel, és akkor vagyok elégedett, ha én is látom, hogy jó munkát végeztem.

Milyen nehézségei vannak ennek a szakmának?

– Egy idő után egy fodrász is hajlamos a kiégésre, ha állandóan csak a szalonban tölti az idejét. Ezért fontosak az olyan szellemi képzések, ahol támogatnak és építő jellegű tanácsokkal látnak el bennünket.

Ildikó fodrászszalon

Ildikó fodrászszalon

Nem mehetek el anélkül, hogy kitérjünk egy kicsit a hajápolási rutinra. Milyen tanácsokkal látnád el az olvasóinkat?

– Az alapvető szabály, hogy hajmosásnál mindig kétszer samponozzunk. Nem muszáj minden alkalommal balzsamot vagy maszkot igénybe venni. Ez attól függ, hogy mennyire károsodott a haj. Hosszú hajat ne fésüljünk vizesen, csak félszárazon, és a hajvégekre használjunk annak megfelelő olajat vagy szérumot. Ha igénybe vett a haj, akkor ajánlott havonta egy argán növényi őssejtes kezelés, ami fényt és rugalmasságot ad a hajnak. A hajvasalást illetően, ha a hajvasalót a hajhoz megfelelő fokra állítjuk és hővédőt használunk, akkor nem lesz probléma. Egy szőke hajat nyilván gyengébb hőfokon kell vasalni, míg egy erős szálú hajat lehet magasabb hőfokon. Ezután könnyen utána lehet nézni az interneten is, de ki lehet kérni a fodrásztól is a véleményt. Hozzánk is bármikor lehet tanácsért fordulni. Egy sérült hajra való sampont ne használjon egy egészséges hajú ember, mert akkor el fog zsírosodni. Ugyanúgy érzékeny fejbőrre és hajhullásra is vannak különféle ampullák és samponok. A hajvágást illetően pedig ajánlott háromhavonta felfrissíteni a hajvégeket.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

– Számomra fontosak a továbbképzések, ezért az idén újabb kihívásokat állítok magam elé. A hazai képzések mellett szeretnék elutazni Rómába egy kurzusra, de kilátásban van még London és Kopaonik is. Nagyon sok célom van még, amelyeket mind igyekszem megvalósítani, többek között szeretnék részt venni egy kontymesterképzésen is.

Nyitókép: Csizofszki Ildikó Gianni Rando olasz mesterfodrásszal, egy hajvágó oktatás alkalmával Belgrádban