2024. április 18., csütörtök

Modi felavatta India új parlamenti épületét

Narendra Modi miniszterelnök vasárnap felavatta Újdelhiben India új parlamenti épületét, egy modern épületegyüttest, amely része kormánya nagyszabású tervének, hogy átalakítsa a fővárosnak a brit gyarmati korszakból származó arculatát.

Az avatás, valamint Újdelhi szívének az indiai kultúrára, hagyományokra és szimbólumokra épülő, folyamatban lévő átalakítása egy évvel a parlamenti választások előtt történt, elősegítendő Modi Néppártjának (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) győzelmét a harmadik kormányzati ciklus megszerzése érdekében.

Modi kora reggel hagyományos imát tartott a felavatandó épületegyüttes előtt egy szertartás keretében, amelyen a kabinet vezető miniszterei is részt vettek. Később a miniszterelnök, a vendégek, a kormánytisztviselők és a törvényhozók hangos éljenzés mellett beléptek az új törvényhozás épületébe, ahol sokan a Modi nevét skandálták. A kormányfő 40 perces beszédben magasztalta az indiai demokráciát, és – a britek által épített parlamentből való kiköltözésre utalva – kijelentette, hogy országa maga mögött hagyta gyarmati múltját.

„Ez az új komplexum az önállósult India bizonyítéka lesz” – mondta beszédében a kormányfő.

Az eseményt 20 ellenzéki párt bojkottálta szokatlan egységben, mert szerintük Modi megsértette a protokollt, amikor felavatta az új parlamentet, holott ezt az elnöknek, az ország legfőbb vezetőjének kellett volna megtennie. Az ellenzék szerint az, hogy Modi avatta fel az épületet, súlyos sértés az indiai demokráciára, mert a miniszterelnök kormánya eddigi tevékenysége során az ellenzéket „elnémítva", csekély vitát engedélyezve fogadott el vitatható törvényeket.

A 120 millió dollárból emelt új parlamenti épületegyüttes egy 2,4 milliárd dolláros projekt központi eleme, amelynek célja, hogy háttérbe szorítsa a gyarmati korszakból származó épületek jelentőségét a főváros központjában, és utat törjön a modern, jellegzetes indiai identitású épületeknek.

Szombaton késő este Modi a Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy az új parlament demokráciánk jelzőfénye.

A modern technológia mellett az új parlamentben két ülésteremben összesen 1272 hely van, csaknem 500-zal több, mint a régi épületben.

A háromszögletű parlamenti épületegyüttes éppen szemben van a régi kör alakú műemlék épülettel, amelyet Edwin Lutyens és Herbert Baker brit építészek emeltek 1927-ben, két évtizeddel India függetlenné válása előtt.

A régi parlamentet múzeummá alakítják át.

Nyitókép: Narenda Modi indiai szentembereket, szadhukat köszönt az új parlament épületében (Fotó: mandiner.hu)

Nyitókép: Narenda Modi indiai szentembereket, szadhukat köszönt az új parlament épületében (Fotó: mandiner.hu)