2024. április 25., csütörtök

A közösség élteti tovább az emlékét

Zentán átadták Stevan Sremac költő édesanyjának a felújított síremlékét

Szerény megemlékezés keretében adták át csütörtökön délben Stevan Sremac zentai születésű író édesanyjának, Katarina Sremacnak a felújított síremlékét a helyi pravoszláv temetőben. A rekonstrukciót Petar Terzić helytörténész kezdeményezte és támogatta abból a pénzből, amelyet a Zenta város önkormányzata által odaítélt Pro Urbe díjjal együtt kapott. Elmesélte, hogy nagyon sokat olvasott Stevan Sremac életéről, az író édesanyja síremlékére véletlen talált rá, amikor a temetőben sétált. Hozzátette, hogy az eredeti síremléket Sremac öccse, Andrej állíttatta a felmenői emlékére. Petar Terzić ezt követően folyamatosan szépítgette, javítgatta az emlékhelyet, majd a kitüntetéssel járó pénzösszegből egy kerítést emelt köré, pont olyat, amilyent egykoron az író öccse is építtetett.

Az eseményen jelen volt Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere és Juhász Attila, Zenta község tanácsának művelődéssel és oktatással megbízott tagja is. Juhász elmondta, hogy nagyon jelentősek az ilyen megemlékezések, hiszen ez azt mutatja, hogy a közösség számon tartja azokat az embereket, akik egykoron itt éltek és dolgoztak. Hozzátette, hogy Stevan Sremac, mint a realista irodalom egyik nagy szerzője a zentai polgároknak fontos kell hogy legyen, a szerbeknek és a magyaroknak egyaránt. Emellett emlékezni kell rá és családjára is, hiszen ebből a közegből indult el és vált nagy íróvá.

Az eseményen jelen volt Matija Bećković költő, irodalmár és akadémikus. A síremléken virágot helyeztek el a helyi szerb művelődési élet képviselői, a Stevan Sremac Általános Iskola és a Zentai Gimnázium diákjai is.

Nyitókép: Kállai Göblös Nikoletta felvétele