2024. április 24., szerda

A kistermelő minőséget nyújt!

Ismét bemutatkozhattak a vajdasági magyar kistermelők az újvidéki mezőgazdasági kiállításon, a Prosperitati Alapítvány jóvoltából

Az idén a vajdasági magyar kistermelők megismételték a tavalyi sikert, amikor először kaptak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak a régió egyik legrangosabb mezőgazdasági rendezvényén. A 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon ismét a Prosperitati Alapítvány közbenjárásával vehettek részt, amely a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózattal együttműködve biztosított kiállítóteret a vásáron. Így a kettes csarnokban bemutatkozó magyarországi cégek között újra méltó helyet kaptak a kistermelőink, akik közül az ürményházi Móricz-vágóhíd és húsfeldolgozó üzem három arany minősítést, egy plakettet és a vásár minőségi elismervényét is megkapta.

Az üzemet működtető Pintér házaspár tavaly is kihasználta a lehetőséget arra, hogy termékeit átadja minősítésre. Akkor a házi parasztkolbászuk, a disznósajtjuk és a vastagkolbászuk (kulenjuk) érdemelte ki a vásár arany minősítését. Pintérék az idén is minőséggel hálálták meg a kiállítási lehetőséget: a parasztkolbászuk és a disznósajtjuk mellett ezúttal a debreceni kolbászuk lett aranyérmes. A három aranyért az idén is járt a vásár plakettje, de a kiállítás szakemberei ezúttal a minőség megőrzését is elismerték egy tanúsítvánnyal.

A vajdasági magyar kistermelők újra bebizonyították, hogy méltó helyük van a nemzetközi porondon is. Juhász Bálint ügyvezető jobbról a második (Fotó: Ótos András)

A vajdasági magyar kistermelők újra bebizonyították, hogy méltó helyük van a nemzetközi porondon is. Juhász Bálint ügyvezető jobbról a második (Fotó: Ótos András)

– Minden nehézség ellenére továbbra is arra törekszünk, hogy a vásárlóinknak biztosítsuk a megszokott minőséget. Ma már sajnos egyetlen olyan állattenyésztő sem maradt a környékünkön, aki házi körülmények között neveli az állatokat. Régebben nagy hangsúlyt fektettünk ugyanis arra, hogy falusi házaknál vásároljuk a vágásra szánt állatokat. Ezt ma sajnos nem tehetjük meg, de továbbra is figyelünk arra, hogy csak olyan farmokról szerezzünk be tenyészállatokat, amelyek odafigyelnek a minőségi takarmányozásra. Emellett ragaszkodunk a szüleinktől, nagyszüleinktől örökölt házi receptekhez: ezekkel kezdték meg a vállalkozást 2001-ben feleségem szülei is, és gyakorlott hentesként jómagam is ezekben hiszek. Már tavaly is tapasztaltuk a kiállításon, hogy a legtöbben a házi svarglink, azaz disznósajtunk iránt érdeklődtek. Az emberek az idén is a hagyományos ízek után kutattak. Ez igazol bennünket abban a törekvésünkben, hogy a minőséget akár a mennyiség és a terjeszkedés kárára is meg kell őrizni. A jelen helyzetben ugyanis nagy gond számunkra a megfelelő munkaerő biztosítása, de mint említettem, az alapanyagok beszerzése sem zökkenőmentes. Ezért inkább kis mennyiségben termelünk, de minőségi árut biztosítunk a felvásárlóinknak – mutatott rá Pintér Lajos arra az útra, amelyet feleségével, Annamáriával együtt terveztek el.

Az ürményházi vállalkozás mellett a Prosperitati Alapítvány standján sikerrel mutatkozott be a zentai Réel Chocholate kézműves csokoládékészítő, a kishegyesi Bandi d. o. o. kézműves sörfőzde, az adai Szalma Sándor papucskészítő, a hódegyházi Kamillavirág Kft., a hajdújárási Napraforgó (Suncokret) cég, a bácskossuthfalvai Virág Chili vállalkozás és az óbecsei Szerda Elvira mézeskalács-készítő. Szabadkáról két kistermelő is kiállított: Mészáros Mónika táskakészítő mellett helyet kaptak a K3 Coffee Roasters cég termékei. Bácsfeketehegyről viszont Török Erzsébet méhész és Horkai Zsolt gyümölcsfeldolgozó kapott lehetőséget arra, hogy bemutatkozhasson az Újvidéki Vásáron.

– Folytatva a tavalyi jó együttműködést, a CED-del együtt az idén is megjelentek azok a vajdasági magyar kistermelők, akik a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjában fejlődtek, és állítanak elő jó minőségű terméket. A legkülönbözőbb ízeket, finom mézet, sört, hústermékeket és csokoládékat hoztuk el, amelyeket meg is lehetett kóstolni – utalt az alapítvány standjának hangulatára Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

Hozzátette: az alapítvány jelenleg lekerekített egy fejlesztési ciklust, és arra összpontosít, hogy a korábban aláírt szerződések teljesüljenek és a támogatott projektek megvalósuljanak. Gyakorlatilag folyamatosan érnek be a nagy mezőgazdasági feldolgozói pályázatok, a szolgáltatóipari pályázatok, illetve lassan sikerül lezárni az összes közepes és nagy értékű turisztikai és ipari fejlesztést – tért ki az alapítvány tevékenységére az ügyvezető.

Pásztor István tartományi házelnök is megtekintette a magyar fejlesztésű drónt, amellyel precíziós permetezést végezhetnek a termelők (Fotó: Ótos András)

Pásztor István tartományi házelnök is megtekintette a magyar fejlesztésű drónt, amellyel precíziós permetezést végezhetnek a termelők (Fotó: Ótos András)

Az idei mezőgazdasági kiállításon a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat 26 magyarországi cégnek biztosított kiállítási lehetőséget 400 négyzetméternyi külső, és 160 négyzetméternyi belső területen. A kettes csarnokban a kiállítók között volt a Mouldtech Systems alvállalata, a WohnderDrone Kft. is. A szolgáltatásokat és fejlesztéseket végző cég egy magyar gyártmányú drónt mutatott be. A 10 literes precíziós permetezőt teljes egészében magyar szakemberek tervezték és fejlesztették: külön hangsúlyt fektettek a cseppméret szabályozására, így kitűnően alkalmazható gyümölcsösökben és szőlészetekben is, de a búza, kukorica és más termőföldi növény permetezésére is kiváló – tudtuk meg Harka Richárdtól, a cég fiatal szakemberétől. Hozzátette: a növényvédelem mellett gyomirtásra is alkalmas a magyar fejlesztésű drón.

Az újítás nagyon sok érdeklődőt vonzott a magyarországi standokhoz: a drónt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke is megcsodálta a szerdai látogatása során.