2024. április 19., péntek

Jubileumok gálája

Átadták az újvidéki mezőgazdasági kiállítás idei díjait

Létezésének 85. évében járó Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet (NS Seme) kapta meg az idén a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás fődíját a fennállásának 100. évét ünneplő Újvidéki Vásáron. A rangos elismerést csütörtökön este adták át a Master Központban megrendezett Bajnokok estéjén, amelyen azok a mezőgazdászok, illetve élelmiszeripari termelők vettek részt, akiknek termékeit és szolgáltatásait legjobbnak minősítette a vásár szakzsűrije.

Az egyetemi tanárokból és magasan képzett szakemberekből álló bírálóbizottság mintegy 80 bajnoki serleget ítélt oda a kiállítóknak, de a jubileum alkalmából az idén két fődíjat is átadtak. A külföldi cégek legjobbjának a Viva company céget minősítették, a hazai kiállítók közül viszont az NS Seme munkáját ismerték el a szakemberek. A nagy múltú intézet nevében a díjat prof. dr. Dragana Latković vette át.

A fődíjat a 85 éves Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet nyerte az idén (Fotó: Dávid Csilla)

A fődíjat a 85 éves Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet nyerte az idén (Fotó: Dávid Csilla)

– A nemzeti jelentőségűként nyilvántartott intézetünk az idén szintén jubilál, így ez a rendkívüli elismerés valóban jó időben érkezett. Újvidék városnak, Vajdaságnak és Szerbiának valóban van mire büszkének lennie: az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet a mezőgazdaságunk alapja, a szerb agrárvilág és gazdaság fő támaszpontja, de a mezőgazdasági tudományos kutatások központja is. A saját kutatóközpontokkal rendelkező országoknak ugyanis nem kell tartaniuk a jövő bizonytalanságától: intézetünk az élelmiszer-ellátás tekintetében biztonságot nyújt az országnak, hisz „a mag az élet forrása”. Az NS Seme eddig több mint 1500 fajtát fejlesztett ki, és magvait 34 európai országban értékesíti. Az elismerés tovább ösztönöz bennünket, és újult erővel dolgozunk azon, hogy a klímaváltozás idejében még toleránsabb fajtákat fejlesszünk ki, tovább erősítve ezzel a szerb mezőgazdaság stabilitását – mondta a kutatótanár az ünnepi beszédében.

A fődíjakat a Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója adta át. A kitüntetettek mellett a gálán tiszteletét tette a mezőgazdasági minisztérium, az illetékes tartományi titkárságok és a gazdasági kamarák képviselői is, de számos szakember is végigkísérte a Bajnokok estéjét.