2024. március 19., kedd

Márpedig nyaralni akkor is fogunk!

A nyár jellemzően a szabadságok időszaka, ilyenkor a pihenés és a kikapcsolódás is több szerepet kap az életünkben. A legtöbben a nyári hónapokra időzítik az évi szabadságuk egy részét, és ha a családi kassza megengedi, akkor a tengerparton hűsölnek és pihennek, hiszen a nyaralásnak ez a formája maradandó élményt nyújt a család minden tagjának. Annak, aki azonban üdülésre vágyik, nem muszáj átlépnie az országhatárt, hiszen külföldi utazások helyett itthon is találhatunk helyeket, ahol a nyári melegben felfrissülhetünk, és a jól megérdemelt szabadságunkat kellemesen eltölthetjük. A falusi turizmus egyre népszerűbb Vajdaság-szerte, egyre többen választják kikapcsolódásként ezt a lehetőséget, hiszen a csendes kis vidéki élet teljesen kikapcsolja az embert.

A legtöbb szerbiai turista Görögországban nyaral (Illusztráció – Pixabay.com)

A legtöbb szerbiai turista Görögországban nyaral (Illusztráció – Pixabay.com)

Az utazások szerelmesei valószínűleg egyetértenek abban, hogy a tavalyi év erről a kikapcsolódási lehetőségről szólt: mint ketrecből kiszabadult oroszlánok vetették rá magukat az emberek a repülőjegyekre, a szállodai férőhelyekre és az utazási irodák csomagjaira. Szakértők szerint ez a trend folytatódni fog az idén is, hiszen más kultúrák, új helyek és emberek megismerése olyan alapvető szükségletünkké vált, amiért hajlandóak vagyunk áldozatokat is hozni. 2022 egy kifejezetten érdekes utazási év volt, kezdve a még folyton változó járványügyi korlátozásokkal, a járatkéséseken át a nyári, teljes repülőtéri káoszig. A kihívások ellenére egyértelmű volt, hogy az emberek ismét készen álltak, hajlandóak voltak újra belevetni magukat a felfedezésbe, és bebizonyítani, hogy a „bosszúutazás” igenis egy létező kategória.

A szerbiai utazási irodák már az év elején közzétették a „first minute” nyaralási ajánlataikat, az árak pedig ugyan eltérő mértékben, de minden irodánál növekedtek. Az üzemanyag és minden más szolgáltatás drágulása, a világszintű infláció miatt várható volt, hogy drágulás következik be a turisztikai szektorban is. Görögországban például a magánszállások ára 5–10 százalékkal, a szállodai szállásoké pedig akár 20 százalékkal is drágult. Azok jártak a legjobban, akik még az év elején befizették a nyaralásukat, ők ugyanis akár fele annyiért megúszták a kiválasztott utazási csomagot. Egyiptomban és Törökországban az árak 10–20 százalékkal magasabbak, mint tavaly, emellett a repülőjegyek és a charter-járatok is megdrágultak. Ennek ellenére az utazási irodák szerint ugyanolyan keresettek a nyaralások az idén is, mint a tavalyi szezon előtt.

Az utazók körében Egyiptom is népszerű úti cél (Illusztráció – Pixabay.com)

Az utazók körében Egyiptom is népszerű úti cél (Illusztráció – Pixabay.com)

Az utazási csomagok számát, valamint a külföldi nyaralások iránti érdeklődést figyelembe véve elmondható, hogy az idei év már túllépte a 2019-es évet, és várhatóan nagyon sikeres lesz. A legtöbb szerbiai turista az idén is Görögországban nyaral majd, de nagy az érdeklődés Tunézia iránt (nagyszámú charter-járatot indítanak Európából tunéziai üdülőhelyekre). A hazai turisták körében a családi utazások kedvelt helyszínei közé tartozik Egyiptom is. Valamivel kisebb az érdeklődés Törökország iránt, de a gyerekeknek szóló kedvezmények miatt szintén népszerű utazási célpont. Az elmúlt években Albánia is közkedvelt desztináció lett, így nem csoda, hogy az utazási irodák is „felkapták a fejüket”. A megnövekedett érdeklődés azt eredményezte, hogy az idei szezonban Albániában is megemelkedtek az árak. Nem olyan olcsók a szálláshelyek, mint két-három évvel ezelőtt, de az árak továbbra is alacsonyabbak, mint Görögországban, az idei évtől kezdve pedig magánszállások is szerepelnek a kínálatban. Sok hazai polgár a magas árak miatt a nyaralási szezon kezdete előtt, áprilisban és májusban megy nyaralni, de szép számban vannak azok is, akik szintén az árak miatt a nyár végére halasztják a szabadságukat.

Az infláció és a gazdasági válság ellenére a szerbiai polgárok továbbra sem mondanak le a nyaralásról, és így vannak ezzel más európai országok polgárai is, akik az Európai Utazási Bizottság (ETC) jelentése szerint továbbra is korábbi időpontokat választanak az olcsóbb nyaralás érdekében. A jelentés szerint körülbelül 72 százalékuk április és szeptember között tervezi az utazását, amely a költségvetéstől, az ukrajnai háborútól és a szélsőséges időjárási viszonyoktól is függ. A legfrissebb kutatás, amely minden évben figyelemmel kíséri az utazók kedélyállapotát, azt mutatja, hogy az idei szezonban az utazók ugyan aggódnak az anyagi helyzetük miatt, ennek ellenére továbbra sem mondanak le a nyaralásról. Érdekesség, hogy megnőtt azoknak az európaiaknak a száma, akik a nyár folyamán akár többször is elutaznak, de a korábbi évekhez képest kevesebb időre. Az ETC idén egy másik érdekességet is közölt, ez pedig, hogy a fiataloknál, vagyis a 25 évnél valamivel idősebbeknél nagy a lelkesedés az utazások iránt. Az európaiak körében továbbra is Franciaország és Spanyolország a kedvenc úti cél, ezt a két országot követi Olaszország, Görögország, Németország és Belgium.

Kevés pénzért nyaralni nem lehet, annyi azonban biztos, hogy a nyaralók többsége megpróbálja a lehető legolcsóbb, pénztárcabarát módon megúszni a nyaralását. Amikor pedig hazaér, lassan azon törheti majd a fejét, hogy mennyit kell fizetnie a fűtésért…