2024. április 18., csütörtök

Több mint tűzoltás

Képzésen estek át a kishegyesi önkéntes tűzoltók – A jövőben katasztrófavédelmi feladatokat is elláthatnak

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai átestek a Belügyminisztérium képzésén. Ez a képzés a tűzoltáshoz szükséges tudásukat bővítette, valamint a katasztrófaelhárítás terén is jártasságot nyertek. Szűgyi István, a testület elnöke elmondta lapunknak, hogy az önkéntes testületekre vonatkozó törvények miatt volt szükség a képzésre.

– Ez a képzés a tűzoltó egység képzését jelenti, és húsz fővel indult. 2017-ben kijött egy törvény, ami a tűzoltó testületek anyagi, műszaki és személyi felszerelésének feltételeit szabályozza. A testületeket ez alapján három kategóriába sorolták, s mi úgy gondoltuk, hogy testületünk bele tud illeszkedni a legmagasabb, első kategóriába. Ezt már tavaly célul tűztük ki, s Belgrádból jött egy bizottság, amely ellenőrizte, hogy megvan-e a szükséges felszerelés és a műszaki dolgok. Ennek megfeleltünk, és ez alapján kezdődött el a képzés. Ezzel kapcsolatban 2018-ban megjelent egy törvény, ami a katasztrófa kockázatának csökkentéséről és a vészhelyzetek kezeléséről szól. Ez alapján állítottuk össze húsz fős csapatunkat, természetesen, önkéntes alapon. A csapattagok elvégezték ezt a képzést, s most már a felszereltséget és az emberi létszámot illetőleg is el tudjuk látni a polgárvédelmi feladatokat is. Ez azt jelenti, hogy katasztrófa esetén, a községi katasztrófavédelmi törzskar megbízásából, katasztrófa-elhárítási feladatokat tudunk végezni – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy egy 2020-as törvény is szabályozza a tűzoltó testületek képzését. Ez azt jelenti, hogy három törvény is közrejátszott abban, hogy a kishegyesi testületnek ma egy magas színvonalat képviselő egysége van a tűzvédelem és a polgári védelem terén – fogalmazott.

A kishegyesi testület tűzoltó egységének képzése egy hónapig tartott – számolt be lapunknak dr. Kurin Ákos, a testület alelnöke.

– A képzést a Belügyminisztérium oktatással megbízott szakemberei tartották, mivel az új törvény szerint az önkéntes tűzoltók a Belügyminisztérium hatáskörébe tartoznak. A képzésen nemcsak a tűzoltásról tanultunk és az eszközökkel ismerkedtünk, hanem arról is, hogy katasztrófahelyzet után hogyan kell elhárítani a károkat. Emellett a képzés részét képezte a személyi és műszaki mentés, valamint az elsősegélynyújtás is. Mi voltunk a 74. osztály, amely elvégezte ezt a képzést, szóval nagy tapasztalatú oktatók foglalkoztak velünk. A képzés 4 hétvégén át tartott, összesen 8 alkalommal jöttünk össze. Tűzoltóegységünk tagjai szabadidejükben, önként jöttek el. Aki szombaton dolgozott, azt kikértük munkaadójától. Azt is fontos megjegyezni, hogy nemcsak elméleti képzést kaptunk, hanem a gyakorlati oktatás is részét képezte a tanfolyamnak. Ennek során különböző helyzetekre készítettek fel bennünket, pl. tűzoltásra, kárelhárításra, műszaki és személyi mentésre stb. – mondta el az alelnök, majd arról is szólt, hogy a képzésen részt vett önkéntes tűzoltók kora 18 és 55 év között mozog. A tanfolyamon való részvétel feltétele volt az orvosi vizsga, hogy meglássák, fizikailag megfelelnek-e a tűzoltásra. Kurin elmondta, hogy jelenleg 20 tagból áll a tűzoltó egységük, de hamarosan 23 tagra bővül.

Végezetül azt is megtudtuk az alelnöktől, hogy tagságuk már nagyban készül a tűzoltó versenyekre. A kis tűzoltók már készülnek a topolyai községi tűzoltó versenyre, ezenkívül hamarosan Bajmokon is versenyt szerveznek Szent Flórián tiszteletére.