2024. április 26., péntek

Borban a lehetőség!

A borászatok mellett a Fruška gora Nemzeti Park is bemutatkozott

Az újvidéki 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás keretében tegnap több mint tíz vajdasági borászat mutatkozott be a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság pavilonjában. Ezenkívül bemutatták a Fruška gora Nemzeti Parkot is. Az eseményen tiszteletét tette Mubarak Said El Daherija, az Egyesült Arab Emírségek belgrádi nagykövete.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, hogy fontos fejleszteni a borturizmust Vajdaságban, valamint a Fruška gora Nemzeti Parkot.

Nenad Ivanišević: A Fruška gora borászai büszkék lehetnek az eddig elért eredményeikre (Fotó: Dávid Csilla)

Nenad Ivanišević: A Fruška gora borászai büszkék lehetnek az eddig elért eredményeikre (Fotó: Dávid Csilla)

– A Fruška gora-i borászok büszkék lehetnek az eddig elért eredményeikre, de a bortermelésnek még van hova fejlődni. Mi, vajdaságiak, büszkék lehetünk az ételeinkre, az italainkra és az itt élő emberekre is. A közeljövőben mindenképpen szeretnénk bővíteni a turisztikai kínálatunkat. A borászok által megvalósítható gasztroturizmus kihagyhatatlan eleme a korszerű idegenforgalmi kínálatnak. Tartományunkban mintegy 150 borászat található, s ezeket népszerűsíteni kell. A tartományi támogatásokkal sokkal gyorsabb ütemben korszerűsíthetjük a termelést, ezenkívül a borturizmusban rejlő lehetőségeket is jobban kihasználhatják – fejtette ki Ivanišević, majd közölte, hogy az első borszalont május 27-én tartják Palicson.

A titkár rámutatott arra, hogy a tartományi titkárság 45,96 millió dinárt különített el a Branko Radičević költő felé vezető gyalogút felújítására Stražilovón. Ezzel pedig folytatják a Fruška gora rendezését és idegenforgalmának a népszerűsítését.

Terülj asztalkám  (Fotó: Dávid Csilla)

Terülj asztalkám (Fotó: Dávid Csilla)

– Szeretnénk megmutatni, hogy közösen mindent véghez vihetünk. Szeretnénk fejleszteni a vallási turizmust is, így hamarosan mobilapplikációkat hozunk létre azok számára, akik szeretnék látogatni a kolostorokat – fogalmazott Ivanišević.

Živko Cvetković, a Fruška gora Nemzeti Park igazgatója elmondta, örömmel tölti el, hogy a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság pavilonjában bemutathatják a projektumaikat és a tevékenységüket.

Az utóbbi időben a tartományi titkársággal elmélyült az együttműködésünk, amely új projektumokat is eredményezett A Fruška gora Nemzeti Park területének védelme, megőrzése és fejlesztése mellett tudományos-kutatási, valamint kulturális-oktatási tevékenységekkel is foglalkozik – közölte Cvetković.