2024. április 26., péntek

A médiaoktatásról

Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán május 26-án és 27-én tartják meg az On the record elnevezésű, 8. Nemzetközi Újságíró Hallgatók Fesztiválját, valamint a Médiaoktatás hídjai című 13. Nemzetközi Tudományos Konferenciát.

Mindkét esemény közös témája a válság mint tudósítási anyag mint olyan szövegkörnyezet, amiben az újságírók dolgoznak. A cím egyúttal a média és a újságírói identitás válságára is vonatkozik. A Média Tanszék szervezésében az egyedülálló eseményeken több száz hallgató és professzor fog megjelenni, több mint tíz országból jönnek: Bosznia-Hercegovinából, Montenegróból, Finnországból, Horvátországból, Írországból, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából, az Amerikai Egyesült Államokból, Szlovéniából és Spanyolországból. Az On the record fesztiválra hatvannál is több egyetemista munkája érkezett be, ezek közül harmincat válogattak be a szűkített versenybe Az egyetemisták négy kategóriában mérettetik meg magukat: rövid videó, rövid audió, cikk és riport, valamint kutatási témák. A legjobb munkákat szakzsűri – Nadina Maličbegović (újságíró, Al Jazeera Balkans, Szarajevó), Milica Kravić Aksamit (újságíró, szabadúszó, Újvidék–Ljubljana) és Zoran Stajčić (a Ravno do dna szerkesztője és újságírója, Zágráb) választja ki. A szűkített versenyválogatásba bekerült munkák bemutatása mellett a fesztivál programját alkotják a master class ülések is, amelyeket az USA-ból, Írországból és Szerbiából érkező előadók tartanak. Emellett a régió újságíró-hallgatóinak találkozása és az újságírókkal való tribünök megrendezése is a programok részét képezik.

Az On the Record fesztivált 2012 óta rendezik meg az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Média Tanszékén. A nyári iskolák eseményhálózatának keretében alakult ki, a tanszék már 2009-óta együttműködik a régió egyetemeineivel a médiaoktatás terén. A fesztivál célja az egyetemeken megvalósuló, gyakorlatias munkavégzés népszerűsítése a szakmai újságírói tárgyak keretein belül, a tapasztalatcsere, valamint a balkáni és európai újságíró-hallgatók összekapcsolása.

Az eseményt az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége, az EBESZ Szerbiai missziója és a Hanns Seidel Alap is támogatja.