2024. április 24., szerda

Újabb sikeres birkafesztivál

Vasárnap immár huszonkettedik alkalommal tartották meg a rendezvényt a Kinga-tanyán

Az idén is több száz érdeklődő volt kíváncsi a 22. juh- és kecskeszemlére, amelyet a hétvégén tartottak meg a Topolya melletti Kinga-tanyán. Elsőként Szabó Pósz Ferenc köszöntötte a vendégeket, és felkérte Kókai Rolandot a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatóját, hogy nyissa meg az idei Birkafesztivált.

– A Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatójának nem sok köze lehet a birkákhoz, talán csak annyi, hogy tizenhat vadászterepen, mindenhol van sakál, meg a Verseci-középhegységben van két falka farkas, amelyek a birkákra vadásznak, de félretéve a viccet, topolyaiként szívesen látogatom az itteni eseményeket, mint a Szármafesztivált, a Parasztolimpiát, a humanitárius fácánvadászatot, vagy az őzbakmustrát. Ezeken az eseményeken találkozom olyan emberekkel, akikkel az életben talán sosem találkoznék. Az ilyen eseményeknek pozitív hatásuk van az egészségre is, hiszen amikor az ember elérkezik egy korba, előjön a vérnyomás, a cukor, koleszterin... Amikor az orvos azt mondja, hogy ne csináljon semmit, ne egyen, ne igyon, ne cigarettázzon, ne stresszeljen, akkor a páciens megkérdezi tőle: „akkor tovább fogok élni?” Az orvos erre azt válaszolja: „ezért nem garantálok, de az biztos, hogy annyira unalmas lesz, hogy úgy fog tűnni, hogy tovább él”. Találjunk magunknak olyan orvost, aki ismeri az életnek ezt a másik részét is, hiszen a társas életnek, a barátkozásnak is van egy olyan hatása, ami meghosszabbítja az életet – mondta megnyitóbeszédében.

Több mint harminc bográcsban főtt a birkapörkölt (Kiss Zoltán felvétele)

Több mint harminc bográcsban főtt a birkapörkölt (Kiss Zoltán felvétele)

Szatmári Adrián polgármester a következő gondolatokkal köszöntötte a rendezvény résztvevőit:

– Szeretném megköszönni a szervezőknek a meghívást, nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek ma önökkel. Topolya községben az egyik legfontosabb ágazat az idegenforgalom. Legyen szó borturizmusról, fürdőturizmusról, gasztronómiai bemutatókról, ezért is támogatja az önkormányzat az ilyen és a maihoz hasonló rendezvényeket.
Ezt követően felkérték Kókai Rolandot és Szatmári Adriánt, hogy jelképes ollóvágással kezdjék meg a birkanyírást, és ezzel nyilvánítsák hivatalossá a programsorozat kezdetét. A hagyományos módon történő kézi birkanyírást a hetvenhét esztendős, moholyi születésű, jelenleg zenta-bogarasi Tóth László mutatta be. Az idős juhász még gyermekként, kilencéves korában ismerkedett meg a juhászok életével. A nyírást a többszörös birkanyíró bajnok, Zubrecki Branislav, fiatal szanádi juhász fejezte be géppel.

Ezúttal is jelentős volt a találkozó gasztronómiai jellege: több mint harminc csapat nevezett be a főzőversenyre, nemcsak Szerbiából, hanem a határon túlról is.

A szervezésben és a zsűrizésben a Magyar Királyi Amatőr Szakácsegyesület, illetve a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend kiemelt séfje, Bojtor Tibor, a Szabadtűzi Lovagrend, az Első Fehérasztal Lovagrend és a Vajdasági Amatőr Szakácsok Klubja vett részt.
A díjkiosztó ünnepség előtt hét személyt ünnepélyesen a tagjai soraiba avatott a Vajdasági Amatőr Szakácsok Klubja. Az új tagok: Ivica Holovčuk, Horváth Irénke, Kelemen Katalin, Kenyeres Réka, Goran Prica, Darinka Tokić és Vass Ferenc. A rendezvény zárásaként megejtették a tombola kisorsolását is, amelynek fődíja, a Capriolo ajándéka, egy kerékpár volt.

Nyitókép: Kókai Roland és Szatmári Adrián is megpróbálkozott a birkanyírással (Kiss Zoltán felvétele)