2024. április 19., péntek

Dragan Šormaz távozik a haladó pártból

A politikus állítólag nem tud többé azonosulni az SZHP politikájával

Dragan Šormaz, a Szerb Haladó Párt Főbizottságának tagja kedden este bejelentette, hogy kilép a pártból. „Vártam, hogy kidobjanak, ugyanúgy, ahogy a Szerbiai Demokrata Pártból is kidobtak, hiszen bíráltam a pártvezetés döntéseit. Vučić ravaszabb ennél, nem akart áldozatot csinálni belőlem” – fogalmazott az N1 tv műsorában. Hozzátette, 2010 óta tagja a pártnak, ám annak aktuális politikájával nem tud azonosulni.
Tegnap délelőtt a Beta hírügynökségnek nyilatkozva Šormaz abbéli véleményének adott hangot, hogy a párt szombaton megtartandó tisztújító közgyűlése oktrojált lesz, hiszen azt nem előzi meg demokratikus eljárás. A közgyűlésen minden döntést Aleksandar Vučić hoz majd meg, emelte ki Šormaz. Mint azt kifejtette, „nem számítva a csúcsvezetés néhány képviselőjét, a többieknek fogalmuk sincsen, hogy mi történik majd a közgyűlésen”. Šormaz szerint megtörténhet, hogy amennyiben Aleksandar Vučić valóban távozik az SZHP éléről, akkor több, legalább két személy alkotta szerv irányítja a pártot. Szerinte ez a két személy Ana Brnabić és Miloš Vučević, a párt jelenlegi alelnökei lehetnek.
Šormaz április végén úgy nyilatkozott, hogyha Vučić valóban távozik, akkor jelöli magát a pártelnöki tisztségre. A Szerbiai Demokrata Pártba 1992-ben, azonnal a párt megalakítását követően belépett, ám 2010-ben, miután bírálta a párt vezetését, kizárták. Šormaz az elmúlt hónapokban, illetve években az uniós csatlakozással kapcsolatos feltételek teljesítését, később az Oroszországgal szembeni szankciók elrendelését, valamint a NATO-val való együttműködés szorosabbra fűzését sürgette.

Nyitókép: 021.rs

Nyitókép: 021