2024. április 25., csütörtök

Megoldásra váró problémák az e-Agrar rendszerében

A köztársasági képviselőház ülése, amelynek elsődleges napirendi pontja az országban uralkodó biztonsági helyzet, ma képviselői kérdésekkel folytatódott, amelyek a tragédia mellett más társadalmi témákra is vonatkoztak. Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője a mezőgazdasági és az építésügyi miniszternek is kérdést tett fel.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy a VMSZ parlamenti frakciója már az elképzelés felvetése óta támogatja a mezőgazdaság digitalizációját, mivel szavai szerint az e-Agrar egy korszerű alkalmazás, ami sok egyéb mellett modernizálja és felgyorsítja az adatok bevitelét, valamint időt lehet megtakarítani azok feldolgozása során is.

– Szeretnék rámutatni a gyümölcstermelők, valamint azon termelők problémájára, akiknek gazdasága 0,5 hektártól kisebb, ugyanis nem tudják megújítani a gazdaságuk bejegyzését az e-Agrar alkalmazásán keresztül. Ezért a számukra lehetetlenné válik az állami támogatás igénylése – mondta Újhelyi Ákos.

Hozzátette, hogy a gazdaságok bejegyzésére vonatkozó új szabályzat harmadik fejezete szerint a növényi kultúrákat 0,5 hektártól kisebb mezőgazdasági földterületre is be lehet jegyezni, amennyiben zárt térben gombákat, zöldségeket termesztenek. Hangsúlyozta, hogy a régi szabályzathoz képest kimaradt a többi gyümölcsök, mint a fekete áfonya, a goji bogyó, vagy az arónia. Véleménye szerint ez nyilvánvaló hiba, ezért felvetette a kérdést, hogy a mezőgazdasági minisztérium milyen módon tervezi megoldani a problémát.

A képviselő másik kérdése az e-Agrar alkalmazására vonatkozott, ugyanis a rendszerben csak azok a telkek láthatóak, amelyek tulajdoni lapjaiban fel van tüntetve a tulajdonos személyi száma.

– Mivel korábban nem volt kötelező, hogy a tulajdonos személyi számát is feltüntessék, ezért nagyszámú földműves problémával szembesül a telkének bejegyzése során. A gazdáknak el kell menniük a kataszterbe, kérvényt kell benyújtaniuk, majd fizetniük is kell az adatok megváltoztatásáért, ahelyett, hogy a kataszterben ingyenesen bejegyeznék a személyi számot, amit korábban nem tettek meg. A kérdésem erre vonatkozik, hogy megvalósítható-e, hogy a kataszterben ingyenesen is megváltoztassák a szükséges adatokat – mondta Újhelyi Ákos.

Nyitókép: Mgr. Újhelyi Ákos (Fotó: Képernyőfelvétel)