2024. március 28., csütörtök

Cáfol a minisztérium

Nem hozott döntést a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) felügyelőbizottsága arról, hogy közös vállalatot hoz létre a magyarországi MVM-mel, és 11 vízerőmű átkerül a közös cégbe – közölte a Bányászati és Energiaügyi Minisztérium, Dušan Nikezić, a Szabadság és Igazságosság Pártja (SPP) alelnökének állítására reagálva, mely szerint egy ilyen „titkos” határozattal valójában megkezdődött az EPS privatizálása.

A szaktárca emlékeztet arra, hogy a vállalat „statútumának és az EPS jogi formájának megváltoztatásával a Szerbiai Villanygazdaság zártkörűen működő részvénytársasággá alakult, és száz százalékban az állam tulajdona. Aki az EPS vagyonának elidegenítéséről beszél, az valótlanságot állít, és pánikot kelt a nyilvánosságban”. A minisztérium leszögezi továbbá: sajnos nem újdonság, hogy egyes személyek magából a cégből álhírekkel nyugtalanítják a nyilvánosságot és a foglalkoztatottakat, ezért ki kell vizsgálni, hogy a cégvezetés hivatalos dokumentumai miért kerülnek nyilvánosságra hamis információkkal.

Közleményében Nikezić azt állítja, hogy a titkos megállapodás, amely szakmai és közvita nélkül csütörtökön került az EPS felügyelőbizottsági ülésének napirendjére, arra kötelezi a Szerbiai Villanygazdaságot, hogy 11 vízerőművet adjon be a közös vállalatba, az MVM Zrt.-nek pedig készpénzben 600 millió eurót kell betennie, ugyanis szakemberei szerint ennyit ér a 11 létesítmény. Ezzel kiegyenlítődnek a tulajdonrészek. Az SPP alelnöke tudni véli, hogy javasolták, a magyar cég vegye át a vízerőművek irányítását, miközben – mint Nikezić megjegyzi – az MVM-nek ebben semmi tapasztalata nincsen, mert „2021-től Magyarországon egy, Romániában pedig két szerény kapacitású, 50 megawattos vízerőműve van a cégnek”. A politikus állítása szerint „egy hónappal ezelőtt a hatalom összes képviselője még kórusban ismételgette, hogy nem privatizálják a villanygazdaságot, most már azonban világos, hogy éppen ennek érdekében fogadták el az EPS új statútumát, és ezért iktatták ki azt a rendelkezést, mellyel megtiltották volna az értékes vagyon elidegenítését”.