2024. április 20., szombat

Roma származása miatt sértegetik a verbászi kislányt

– A tieid gyűjtik a rezet, ezzel járulunk hozzá – ezzel az üzenettel kapott egy drótdarabot a verbászi Petar Petrović Njegoš Általános Iskola egyik nyolcadik osztályos tanulója, akit az osztálytársai roma származása miatt ilymódon is megsértettek, tudósít a 021.rs.
A hírportál a Novostira hivatkozva azt írja, hogy a nyolcadikos lány szülei abban reménykednek, hogy a tanév végéig már nem történik hasonló eset, azonban attól tartanak, hogy a ballagási ünnepség sem lesz zökkenőmentes. Ugyanis máris bizonyos, hogy a lány nem az a fiú mellett fog a ballagáson felvonulni, akivel korábban megbeszélték, mert az elutasította.
A kislány édesanyja elmesélte, hogy a sértegetések még tavaly októberben kezdődtek, azonban márciusban fokozódott a cigányságról szóló viccekkel. Hozzátette, hogy az osztályfőnöke csak megölelte, és annyit mondott neki, hogy majd közösen eladják a rezet, és ebből lesz pénzük. Az édesanya rámutatott, hogy a legutóbbi „drótos ügy" után nem akart iskolába menni a kislány.
Az osztályfőnök, az édesapa kérésére, elbeszélgetett az osztálytársakkal, majd a „drótos esetet" követően ismét, azonban most a szülők is jelen voltak. Ahogyan mesélték, ezt követően megszűntek a provokálások és a piszkálódások, azonban senki sem barátkozik tovább a lánnyal.
Annak a kisfiúnak az édesanyja, aki bevitte a drótdarabot az iskolába, bocsánatot kért a kislány édesanyjától, és megígérte, hogy többet ilyen nem fog előfordulni.
Az esetre az iskola igazgatója is reagált, aki elmondta, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy ilyesmi ne forduljon elő, és hogy helyre kerüljenek a dolgok.

Nyitókép: Pixabay