2024. április 26., péntek

Három állam és három nép találkozója

Ünnepség a Triplex Confiniumnál, vagyis a hármas határnál

Minden év májusában megtartják a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió ünnepét, amely alkalomból a szerb–román–magyar hármas határ két napra megnyílik mindhárom ország polgárai előtt. A néhány évvel ezelőtt Rábénál megnyitott határátkelőnek köszönhetően zavartalanul lehet közlekedni Bánátból Csongrád-Csanád Vármegyébe, ám Románia irányába még nem járható a határ.

A korábbi évekhez híven, a magyarországi Kübekháza, illetve a romániai Óbéba falunapi ünnepségével egyidejűleg a Triplex Confiniumnál, vagyis a hármas határnál Magyarország és Szerbia mellett ideiglenesen Románia felé is megnyílt a határ a személyforgalom előtt.

Szombaton délelőtt a hármashatár-kőnél tartott ünnepségre mindhárom ország képviselői, a DKMT Eurorégió közgyűlésének résztvevői és vendégei is ellátogattak. Az ünnepséget a Bega harsonazenekar nyitotta meg, majd eljátszották a román, a magyar és végül a szerb himnuszt.

Dr. Polner Eörs, Alin-Adrian NICA és Branko Ćurčić a hármas határnyitó ünnepségen (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Dr. Polner Eörs, Alin-Adrian NICA és Branko Ćurčić a hármas határnyitó ünnepségen (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Először Alin-Adrian Nica, a Temes Megyei Tanács elnöke házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket és úgy fogalmazott, hogy Európa legcsodálatosabb helyén állunk, hiszen itt három állam és három nép találkozik egymással. Hozzátette, annak ellenére, hogy az évtizedek fizikai és lelki árkokat ástak körénk, együtt tudunk örülni már jó ideje az együttlétnek és az együttműködésnek.

– A jó Isten egy gyönyörű májusi nappal áldott meg minket ma és ez is segít abban, hogy ez a vidék, ahol a három nemzet él, továbbra is az egyetértés, a jószomszédi kapcsolatok és az együttműködés jegyében létezzen. Ez a határnyitás, amit 26 évvel ezelőtt kezdeményeztünk és hagyományosan minden évben megtartunk, különös fontosságú most, amikor azt látjuk, hogy Európában mi történik. Az együttműködésünket egy újabb szintre emeljük és konkrét projekteket valósítsunk meg, az itt lévő lakosok jólétét szolgálva. Román, magyar és szerb részről azon fogunk dolgozni, hogy ez megvalósuljon – fogalmazott Alin-Adrian Nica.

A szót dr. Polner Eörs, a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzati Hivatal közgyűlésének alelnöke vette át, aki szintén üdvözölte a jelenlévőket. Rámutatott arra, hogy nagy öröm találkozni a szomszédos országok képviselőivel és a határon túli barátokkal.

– Ez a találkozó évek óta nemcsak az igények felméréséről és a problémák megvitatásáról szól, hanem jó tükre annak is, milyen kiváló munka zajlik a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió legszimbolikusabb területén. Itt a helyszínen szemrevételezhetjük a munkálatok eredményét, hiszen jó néhány évvel ezelőtt még földes úton érkeztünk ide, de most már látható, hogy aszfaltozott út épült. Ez követően 2019-ben átadtuk a Kübekháza–Rábé határátkelőhelyet, így a magyar–szerb relációban, már határátkelőhelyen kelhetnek át polgáraink az év minden napján. A múlt évben már azt tapasztaltuk, hogy régészeti feltárások történtek a területen, ami annak az előzménye, hogy elkezdődhet az állandó határátkelőhely megépítése. Kitartó munkával bebizonyítottuk, hogy volt értelme létrehozni a DKMT Eurorégiót, amelynek az a lényege, hogy a határ nem elválaszt, hanem összeköt bennünket – mondta dr. Polner Eörs.

A Triplex-futóversenyen a határmenti települések diákjai vettek részt (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

A Triplex-futóversenyen a határmenti települések diákjai vettek részt (Fotó: Gergely Árpád felvétele)

Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke elmondta, hogy minden évben mi szomszédok itt állhatunk egymás mellett a hármas határon és megünnepeljük a DKMT regionális együttműködés évfordulóját.

– A DKMT tavaly decemberben ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját és egyetérthetünk abban, hogy kivételes jubileumnak számít ez a 25 év. Fontos mindannyiunk számára a jó együttműködés, a jószomszédi kapcsolatok stabilitásának fenntartása és fokozása. A folytonos előrehaladás ebben az értelemben főként a regionális kezdeményezések révén hozzájárul Szerbia európai uniós integrációjához, valamint az együttműködés révén javulhatnak a tagok kapcsolatai, felgyorsul a régió integrációs folyamata és lehetővé teszi a lakosság gazdasági fejlődésének és életszínvonalálak a fellendülését is – fogalmazott Branko Ćurčić.

Az ünnepi beszédek után a zenekar eljátszotta az Örömódát, az Európai Unió himnuszát, majd a határ menti települések diákjai részt vettek a Triplex-futóversenyen, amelynek útvonala érintette mindhárom ország területét, és jelképesen összekapcsolta őket egy közös régióba. A futóverseny után a közgyűlés résztvevői a romániai Pécska város önkormányzatának dísztermében tartották meg a közgyűlésüket, amelyen megvitatták a régió további fejlesztési lehetőségeit. Később, egészen estig a kübekháziak gondoskodtak a vidám hangulatról. Fellépett többek között a törökkanizsai Tiszagyöngye Népdalkórus, az estet pedig Szandi koncertje zárta. Vasárnap Óbéba központjában folytatódott a falunapi kavalkád.

Nyitókép: Dr. Polner Eörs, Alin-Adrian NICA és Branko Ćurčić a hármas határnyitó ünnepségen (Fotó: Gergely Árpád felvétele)