2024. április 19., péntek

A szabadságharc után

Kárpáti György Mór Guerilla című filmjét vetítették a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtöki filmklubjában ezúttal is egy izgalmas magyar filmmel várták az érdeklődőket. A filmkedvelők ezúttal Kárpáti György Mór 2019-ben készült történelmi drámáját tekinthették meg. Az alkotást a vajdasági Mozdulj! Petőfi! programsorozat részeként vetítették.

Kárpáti György Mór filmje az 1848/49-es szabadságharc és forradalom témáját dolgozza fel újszerű módon. Tulajdonképpen 1849-ben, a szabadságharc leverésének időszakában játszódik. A film főszereplői erdőben bujkáló magyar katonák. 1849-ben, a világosi fegyverletétel után sokan még nem tudják, vagy nem akarják beismerni, hogy a szabadságharc elbukott. A film főhőse Barnabás, aki korábban megszökött a sorozás elől, és az öccse vonult be helyette. A vereség után öccse nyomába ered, és csatlakozik az erdőben bujkáló fiatal gerillákhoz, ahol katonának vallja magát. Szeretné hazavinni az öccsét, de nem teheti, mert a fiú megsebesült. Közben közel kerül egy lányhoz, aki a sebesülteket ápolja.

Jelenet a Guerilla című filmből (Fotó: nfi.hu)

Jelenet a Guerilla című filmből (Fotó: nfi.hu)

Kárpáti György Mór rövidfilmjeivel sikereket ért el Cannes-ban és Berlinben is. A Guerilla az első nagyjátékfilmje, a Filmalap Inkubátor Programjának keretében készült és a svéd Göteborg fesztiválon mutatták be először. Kárpáti György Mór azóta elkészítette második nagyjátékfilmjét is, Jövő nyár címmel, amely már mai fiatalokról szól, és az öngyilkosság témájával foglalkozik. A rendező azóta egy portréfilmet is készített, Saját erdő címmel, Nádas Péter íróról.

A Guerilla főszereplői Váradi Gergely, Mészáros Blanka, Vilmányi Benett, Radetzky Anna, Orbán Levente, Páll-Gecse Ákos és Vlagyimir Szvirszkij. Mészáros Blankával tavaly találkozhattunk a palicsi filmfesztiválon, akkor Fazekas Máté Bence első nagyjátékfilmjében, a Kilakoltatásban láthattuk. A Guerillában játszik továbbá Baráth Attila, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának a színésze is, a film végrehajtó producere pedig Mundruczó Kornél volt, akit már igazán nem kell bemutatni a mai magyar és európai filmek kedvelőinek.