2024. április 25., csütörtök

A tanulás fertőző

Vidéki fiatalok ismerkedtek szombaton az Újvidéki Egyetemmel

– Vigyázzatok, ha az Újvidéki Egyetemet választjátok továbbtanulásotok intézményének, megfertőz benneteket a tanulási láz – figyelmeztette viccelődve dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és a tudományos kutatások területével megbízott titkár szombaton délelőtt azokat a fiatalokat, akik a Magyar Nemzeti Tanács tanulmányútjának résztvevőiként érkeztek a székvárosba. Az MNT komplex ösztöndíjprogramjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a középiskolás diákok számára lehetőséget biztosítson az itthoni továbbtanulási lehetőségek minél alaposabb megismerésére, e célból már több éve egynapos kirándulásokat szervez a pályaválasztás felé közeledő, harmadikos, vidéki fiatalok számára, amelynek során megismerkedhetnek az egyetemi karokkal.

A fiatalokat tegnapelőtt az egyetemi karok vezetői, tanárai és a Magyar Nemzeti Tanács demonstrátorai fogadták, bemutatták intézményüket és a keretében működő szakokat, választ adtak kérdéseikre. – A mai nap a kérdésekről szól. Kérdezzetek meg bármit, ami érdekel benneteket – biztatott a titkár, majd arról is beszélt, hogy a politikum számára mennyire fontos az, hogy Szerbiában a kisebbségek nyelvén, konkrétan magyarul is tanulhatnak egyetemistáink. Ennek alátámasztásaképpen megemlítette, hogy őt, mint a tartományi kormány magas rangú képviselőjét, szombaton nem az Újvidéki Vásár megnyitójára küldték, hanem a kormányfő úgy döntött, hogy az MNT kirándulás fiatal résztvevői megérdemlik azt, hogy egy ilyen magas rangú politikus üdvözölje őket. – A nemzeti érvényesülés számára a felsőoktatás nyújtja a legjobb táptalajt, a politikum megosztatlanul támogatja az ez irányú törekvéseket – üzente a titkár.

A harmadikos diákok az Újvidéki Egyetemen (Fotó: Szeli Balázs)

A harmadikos diákok az Újvidéki Egyetemen (Fotó: Szeli Balázs)

A vendégeket az Újvidéki Egyetem rektorátusának dísztermében házigazdaként dr. Đorđe Herceg rektorhelyettes is üdvözölte, aki az egyetem intézményét esélyként írta körül: – Az egyetem nemcsak az a hely, ahova majd eljártok tanulni, hanem egy esélycsomag az utazásra, a nemzetközi mobilitás megszerzésére – emlékeztetett.

Dr. Námesztovszki Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke a szaktudás, azaz az egy-egy konkrétan behatárolt szakterületen szerzett, kimagasló szakértelem jelentőségéről beszélt. Ezt a manapság tapasztalható, globális tendenciát saját, szemléltető példájával érzékeltette: – Amikor az ismerősöm gyermeke születésnapjára bohócot hívott, egyáltalán nem érdekelte, hogy a bohóc mi mindent tud történelemből. Olyan embereket keresünk, akik valamiben nagyon jók. A felsőoktatás ennek a folyamatnak nem az utolsó, hanem az első lépése – emlékeztetett. Az oktatási bizottság elnöke számára világos a cél: Azt akarjuk, hogy fiataljaink itt maradjanak, és hogy közösségünk hasznos részévé váljanak.

– A felsőoktatás nagyon jó, hosszú távú befektetés, többszörösen megtérülő, mindenkit arra biztatok, hogy lépjen be – üzente dr. Námesztovszki Zsolt. Kitért az MNT sokoldalú támogatására ebben a folyamatban, és az újvidéki lakhatási lehetőségekre, konkrétan megemlítve az Európa Kollégiumot.

Nyitókép: A harmadikos diákok az Újvidéki Egyetemen (Fotó: Szeli Balázs)