2024. április 26., péntek

Befejeződtek a tárgyalások a gazdák és a kormányfő között

Hat órán keresztül tartottak a tárgyalások a földművesek és Ana Brnabić kormányfő, valamint a köztársasági kormány képviselői között. A találkozót követően a gazdák képviselői röviden csak annyit árultak el a sajtónak, hogy a követeléseiknek kevesebb, mint a felét fogadták el, azonban arra a kérdésre, hogy sikerült-e megegyezniük a feleknek, csak ma 20 óra után derül ki – írja az N1.

A földművesek, akik részt vettek a mai tárgyalásokon a sajtó képviselőinek szinte semmi konkrétumot nem árultak el, csak annyit mondtak, hogy ma este 20 órakor több információ válik ismertté.

Elmondták, hogy a kormány a követeléseik kevesebb, mint a felét elfogadta. Egyelőre nem ismeretes, hogy sikerült-e megegyezni, ezért az útzárlatok az esti órákig még fennmaradnak.

A Beta hírügynökség értesülései szerint a gazdák a kormánytól hektáronkénti nagyobb támogatásra vonatkozó javaslatot kaptak, amire estig válaszolniuk kell.

Miroslav Matković, a szabadkai Mezőgazdasági Termelők Egyesületének elnöke a találkozó előtt a FoNet-nek elmondta, hogy a hétfői tárgyalás során semmit sem kínáltak fel nekik.

– Semmit sem kínáltak fel nekünk, csak elutasítottak bennünket. Annyit mondtak, hogy bevezethetik a túró kilogrammonkénti 300 dináros védővámját, viszont további hét követelést nem is vettek figyelembe – mondta Matković.

Nyitókép: Strahinja Aćimović/Tanjug