2024. március 28., csütörtök

A Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai második helyezést érték el a WRO robotikai versenyen

Kedden tartották meg Szabadkán a World Robot Olympiad robotikai versenyt, amelyen 82 csapat mérte össze tudását. A WRO szerbiai nemzeti döntőjén az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát az intézmény PefiRobotika szakkörének tagjai képviselték és második helyezést értek el. Az egyváltásos oktatás keretében működő tevékenységeket Kéringer Dorina tanárnő vezeti sikeresen. A formális oktatás mellett az oktatási intézmény nagy hangsúlyt fektet a jövőre felkészítő, sokoldalú, kompetenciákat fejlesztő aktivitásokra is. A robotikai verseny szerbiai nemzeti döntőjén Ricz Bálint, Lasztovics Máté és Bíró Benedek csapata jogot nyert a Dániában megrendezendő további versengésre.

– Iskolánk ebben az iskolaévben High-Tech Suli tanteremmel gazdagodott, amelyben ott vannak a legkorszerűbb legórobotok is. A szakkör ezért nagyon népszerű az iskolánkban, mivel a gyerekek már első osztálytól programoznak, robotikáznak. Ők a jövő nemzedéke, ez a gyermekközeli tanulás, ez a versenyeredmény mindenkinek az eredménye. Mérhetetlenül büszke vagyok arra, hogy a gyerekek tudását jó irányba vezetjük. Övéké a jövő, utat kell nekik mutatni, ez a jó út. Ez az eredmény a bizonyíték arra, hogy nem tiltani, hanem tanítani kell – nyilatkozta lapunknak Potrebić Tőzsér Gabriella, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatónője.

A WRO 4. szerbiai nemzeti döntő szervezői a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és a magyarországi Edutus Egyetem. Az esemény fővédnöke Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt. A rendezvény fő támogatója a Magyar Nemzeti Tanács. Az esemény magába foglalja az informatikát, az elektromechanikát és a matematikát, fejleszti a logikát, illetve a problémamegoldó képességet, és nem mellesleg közösségépítő jellegű is. A csapatok két kategóriában versenyeztek korosztálytól függően.

Nyitókép: Ricz Bálint, Lasztovics Máté és Bíró Benedek tanárnőjükkel, Kéringer Dorinával (Fotó: Petőfi Sándor Általános Iskola)