2024. április 27., szombat

Novak a harmadik helyre csúszhat

Novak Đoković esetében a salak nem mérvadó, és a tavaszi eredményekből nem kellene messzemenő következtetéseket levonni. A szerb veterán keveset játszott az Australian Open óta, időközben nyilatkozta, hogy pályafutása befejezéséhez közeledve elsősorban a nagy tornákra összpontosít, s szeretné, ha a Roland Garroson, Wimbledonban és az US Openen lenne a legjobb formában. Egy biztos: Rómában is a megszokottnál gyöngébben játszott, ugyanúgy, mint Monte-Carlóban és Banjalukán, tetejében sérüléssel bajlódik, hiszen a meccsek idején marékszámra issza a fájdalomcsillapítókat. Maradt viszont tíz napja a párizsi nagy tornáig, és lehetséges, hogy oda, minden gondja-baja ellenére, felkészültebben érkezik. A dán Rune elleni vereség nem meglepetés tehát, és annak eredménye a sportágban szokatlan skandináv elődöntő a fiatal dán és a norvég Casper Ruud között, tegnap délután és este pedig, ha az időjárási viszonyok ezt lehetővé tették, a negyeddöntő Medvegyev–Hanfmann és Cicipasz–Ćorić találkozóit láthattunk. Đoković a hétfői ranglistán 860 ponttal marad le Carlos Alcaraz mögött, és a szerbet, tornagyőzelem esetén, megelőzheti Medvegyev is.

A fiatal dán másodszor verte meg a hétfőig még világelső szerbet (Fotó: Beta/AP)

A fiatal dán másodszor verte meg a hétfőig még világelső szerbet (Fotó: Beta/AP)

A nőknél a volt Szovjetunió négy utódállamának képviselői jutottak az elődöntőbe, melyet ma a kazah Jelena Ribakina a lett Jelena Osztapenkóval, az orosz Veronika Kudermetova pedig az ukrán Anheliha Kalininával vív. A szerda esti rangadón a címvédő és világelső Iga Swiatek a harmadik játszmában sérültet jelentett, és feladta a meccset, így a torna hajrájában a tavalyi wimbledoni bajnok Ribakina lesz az esélyes.

RÓMA. – 1000-es ATP-torna, férfiak, negyeddöntő: Đoković–Rune 6:2, 4:6, 6:2, Ruud–F. Cerundolo 7:6, 6:4, nők, negyeddöntő: Ribakina–Swiatek 2:6, 7:6, 2:2 – feladás, Osztapenko–Badosa 6:2, 4:6, 6:3.

Nyitókép: A fiatal dán másodszor verte meg a hétfőig még világelső szerbet (Fotó: Beta/AP)