2024. március 29., péntek

Vigyázz, kész, invázió!

A melegebb, tavaszi hónapokban egyre többet tartózkodunk a szabadban, így a kullancsok elleni védelem fokozottan előtérbe kerül. Ahogyan sok más területen, a csípések esetében is a megelőzés a legfontosabb. Mivel nehéz mindig minden helyzetben résen lenni, ezért összegyűjtöttük a legfőbb tudnivalókat a megelőzés érdekében, valamint néhány tanácsot a csípések hatékony kezelésére.

A kullancs egy apró, de rendkívül szívós, a pókszabásúak osztályába tartozó vérszívó. Bár nem minden fajtája terjeszt betegséget, és közülük sem mindegyik példány fertőzött, azért jobb az elővigyázatosság. A kullancsok szeretik a dús növényzetet és a magas páratartalmú környezetet. Leginkább a magasabb fűben és alacsonyabb bokrokon húzzák meg magukat, és onnan kapaszkodnak rá a ruhánkra és a bőrünkre. Legaktívabbak az április–májusi és az augusztus–szeptemberi időszakban, a nyári forró idő kevésbé kullancsveszélyes, hiszen nem szeretik a forróságot és a nagy fényt.

Nagyon fontos a megelőzés

Míg a szúnyogok által terjesztett betegségek igen ritkán fordulnak elő hazánkban, és inkább kellemetlenek, mint veszélyesek, a kullancscsípéssel járó fertőzések esetében hatványozottan fontos a megelőzés. A kullancs okozta agyhártyagyulladás kivédésére létezik oltás, de ez csak akkor véd, ha a teljes oltási sort megkaptuk, és a szervezetünknek is volt ideje immunizálódni. A Lyme-kór és az egyéb kullancsok által terjesztett betegségek ellen viszont ma még nincs hatékony védőoltás.

Mit kell tudni a Lyme-kórról?

A Lyme-kór az a betegség, amelyet a Borrelia burgdorferi baktériummal fertőzött kullancsok terjesztenek. A baktérium a tucatnyi kullancsfajból szinte kizárólag a közönséges kullancs emésztőrendszerében él, de a fajtán belül sem minden példány fertőzött. A kórokozó csípés által, vérszívás során jut az emberi szervezetbe.

A fertőzöttek legjellegzetesebb tünete a csípés helyén körkörösen kialakuló, vörös, kokárdaszerű, de céltáblára is emlékeztető bőrelváltozás, a Lyme-folt (erythema migrans). Ez a bőrkiütés egyes esetekben már a csípést követő napon megfigyelhető, máskor hónapok is eltelhetnek megjelenéséig. Jellemzően a csípés helyén jelentkezik, általában nem fáj, és nem is viszket. Természetesen egyéb, influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek: hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó-duzzanat, torokfájás. Ha a betegséget nem ismerik fel a kezdeti szakaszban, és hosszabb ideig kezeletlen marad, később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás vagy akár bénulás is kialakulhat.

Hogyan tudunk védekezni a csípések ellen?

Az első lépés a megfelelő öltözet megválasztása. Ajánlott minél zártabb ruhát választani, viseljünk világos, hosszú ujjú pólót és nadrágot, zoknit, zárt cipőt, kalapot vagy sapkát. A rovarriasztók és -irtók rendszeres alkalmazása is csökkentheti a csípések kockázatát. Számtalan verziója létezik már ezeknek a szereknek, érdemes a patikában gyógyszerész tanácsát kikérni az egyes készítmények hatékonyságáról, különösen, ha kisgyerekről vagy érzékeny bőrű egyénről van szó.

A kullancsok esetében a legfontosabb szabály, hogy minden szabadban töltött nap után nézzük át a testünket, gyermekünk, családtagjaink bőrét, hiszen ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés kialakulásának sokkal kisebb a kockázata. Ha mégis megtörténik a baj, akkor egy speciális kullancscsipesszel vagy egészségügyi szakember segítségével tudjuk kihúzni a kullancsot a bőrből. Fontos, hogy minél előbb távolítsuk el, figyeljünk viszont arra is, hogy az élősködő potrohát ne nyomjuk szét! A kullancs eltávolítását követően legalább egy hónapig folyamatosan figyeljük a csípés helyét, hogy nem jelenik-e meg a Lyme-betegségre jellemző kokárdaszerű folt! Ha ilyet észlelünk, azonnal keressük fel háziorvosunkat!

Nyitókép: pixabay.com