2024. április 23., kedd

Csatatéren

Az eső ötvenkét székvárosi utcában megbénította a gépjárműforgalmat

Háborús övezetre emlékeztető jeleneteknek lehettek szemtanúi azok, akik szerdán 23 óra után kimerészkedtek Újvidék utcáira. Elhagyott gépkocsik úton-útfélen, a sugárutak osztószigetein, félig elmerülve a sárban, az ár által kimosott kerítések, jelzőtáblák, fatörzsek szerteszét. A szemaforok és az utcai világítás egy részét üzemképtelenné tette a rövidzárlat, a sötét utcákon kék fények villogtak mindenfelé. Az ár leginkább a belváros Dunához közeli részeit és a Limánt sújtotta, a tűzoltók igyekeztek kiszivattyúzni a vizet a pincékből, néhol még a földszinti lakásokból is, az autózhatatlanná vált utcákban és sugárutakon kivezényelt rendőrjárőrök ügyeltek a rendre.

Az esővíz elárasztotta a Makszim Gorkij és a Stražilovo utcák kereszteződését is, de az autók itt, lépésben ugyan, de keresztülhaladhattak (Fotó: Facebook)

Az esővíz elárasztotta a Makszim Gorkij és a Stražilovo utcák kereszteződését is, de az autók itt, lépésben ugyan, de keresztülhaladhattak (Fotó: Facebook)

Az egyik látványosabb, „csatatéri” kép az épülő, limáni körforgalomnál fogadta az arra járókat, az új útkereszteződést szinte teljességében víz borította, az útszegélyeket már lehelyezték, így az útrendszer egy hatalmas medencére emlékeztetett. A Lázár cár sugárúton nem lehetett eljutni az egyetemi várostól a Felszabadulás sugárútig.

A rossz nyelvek szerint a Promenada pláza építése során tönkretették, pontosabban a talajvízelvezetéssel leterhelték és ellehetetlenítették a Limán városrész esővíz-elvezető rendszerét. A szerdai esőzés után valóban sok limáni polgár panaszkodott, és az is igaz, hogy amióta megépítették a bevásárlóközpontot, a limáni épületek pincehelyiségeiben kifejezettebb a bűz, mint azelőtt. Az új, körforgalom építése előtt feltűnően sok, narancssárga csatornacsövet hordtak a helyszínre, ezek egy része továbbra is ott van, egyértelmű, hogy az illetékesek csatornázási tekintetben rendezni kívánják a helyzetet. A jövő évi, tavaszi esőzést már felkészülve várjuk be. A kisautó a plázával szemben, a Lázár cár sugárút mellett ragadt bele a sárba.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A polgármesteri hivatalból csütörtökön délelőtt elküldött közlemény szerint a városban a „vízhelyzet” reggelre stabilizálódott, a különböző szakszolgálatok az éjszaka folyamán elhárították a közkárok zömét. A hirtelen és kiadós csapadék okozta fennakadás elhárításának folyamatát Milan Đurić polgármester személyesen felügyelte, a terepen volt a szakszolgálatok illetékeseivel. A kárelhárítási munkálatokhoz csatlakoztak a Šajkaška Vízgazdálkodási Társaság, a Városi Vízművek, a Városi Kertészet, a Köztisztasági Közvállalat, a Parking servis és a Put közvállalat dolgozói, a rendőrök és a csendőrség tagjai is. A városi felügyelőségi igazgatósághoz az éjszaka folyamán 52 bejelentés érkezett arra vonatkozólag, hogy bizonyos útvonalak autózhatatlanná váltak a magas vízszint miatt. 9 pincehelyiség elárasztásáról is értesítették őket, három kidőlt fáról, és egy eldőlt villanyoszlopról is érkezett bejelentés.

A Put Invest építkezési magánvállalat munkásai csütörtökön délelőtt lemosták a sarat az aszfaltról (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Put Invest építkezési magánvállalat munkásai csütörtökön délelőtt lemosták a sarat az aszfaltról (Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A Kiszácsi, a Temerini és a Partizán utcákban lévő vasúti felüljárók alatt teljesen ellehetetlenedett az autóforgalom, de tegnap reggelre már leapadt a víz szintje. A sárba ragadt gépjárműveket a Karin komerc és a Put Invest magáncégek gépei szabadították ki. Tegnap a Köztisztasági Közvállalat dolgozói a sarat takarították az úttestekről, a nap folyamán a város területén nem volt esőzés miatti forgalombénulás. A nap folyamán a föld alatti szemeteskonténereket is üzemképessé tették a Čistoća dolgozói. Azok a polgárok, akiknek a pincéjében továbbra is áll a víz, ezt bejelenthetik a városi felügyelőségi igazgatóság diszpécserszolgálatában: 021/4872-402 és 021/4872-403, e-mail: dispecer@inspekcija.novisad.rs.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele