2024. április 24., szerda

A 2024-es európai parlamenti választásokat június 6 és 9 között tartják

Az Európai Unió 400 millió állampolgára jogosult arra, hogy leadja a voksát a 2024-es európai parlamenti választásokon. A brüsszeli törvényhozók szerdán döntöttek a voksolás időpontjáról, az is kiderült, mikor tartják a magyarországi önkormányzati választásokat.

Hivatalosan is megszületett a döntés arról, hogy az európai uniós választópolgárok 2024. június 6 és 9. között járulhatnak az urnákhoz, hogy az Európai Parlament (EP) újabb képviselőcsoportjáról döntsenek – írta meg a Euronews hírportál.

A 27 tagállam szavazói 705 EP-képviselőről döntenek a 2024-2029-es ciklusra, amivel nemcsak a parlament összetétele változik meg, hanem a végrehajtó hatalomé is. Az uniós vezetők terjesztik fel, ki legyen az Európai Bizottság új elnöke, akinek megválasztáshoz az EP-képviselők többségének támogatására van szükség.

Az is kiderült, hogy Magyarországon 2024. június 9-én, vasárnap rendezik meg az önkormányzati választásokat.

A magyar kormány az Alaptörvény módosításával döntött a két szavazás egyidejűségéről, emlékeztet magyarnemzet.hu.

A legutóbbi uniós választások alkalmával, 2019 májusában 751 képviselő került be a testületbe, azonban a létszám az Egyesült Királyság kilépését követően 705-re csökkent. A helyek elosztását az európai uniós szerződések határozzák meg, a legkevesebb képviselője, hat, Máltának van, a legtöbb, 96, pedig Németországnak. Az európai parlamenti választásokat az egyes tagállamok választási szabályai szerint bonyolítják le.

Nyitókép: penzcentrum.hu