2024. március 29., péntek

New York lassan, de folyamatosan süllyed

Átlagosan egy-két millimétert süllyed évente New York városa, amely bár nem tűnik soknak, éveken belül komoly problémákhoz fog vezetni. Ez pedig csak az átlagos süllyedés, a városnak ugyanis vannak olyan pontjai, ahol még nagyobb a probléma. Manhattan jelenleg mindössze egy-két méterre emelkedik ki a tengerből, az épületek súlya ráadásul tovább ront a helyzeten – írja a Science Alert.

Tom Parsons, a Rhode Island-i Egyetem geofizikusa szerint mindeddig kevés figyelmet fordítottak az emberi építmények szerepére ebben a folyamatban, pedig egyáltalán nem elhanyagolható tényezőről van szó – olvasható a cikkben. A 2012-es Sandy és a 2021-es Ida hurrikánok alatt már kiderült, hogy a város alacsonyan fekvő területeit pillanatok alatt elönti az árvíz, ez pedig a tengerszint további emelkedésével és a város süllyedésével együtt csak romlani fog.

Egy 2020-as tanulmány szerint az ember által gyártott és épített holmik össztömege már megközelítette, esetleg meg is haladta a Földön élő összes élőlény tömegét, az épületek és utak pedig már annyit nyomnak, mint a bolygó összes fája és bokra együtt.

Ez, valamint a talajvíz felhasználása jelentősen meggyorsítja a süllyedési folyamatot, és több millió ember lakhatását veszélyezteti.

A Rhode Island-i Egyetem egy korábbi kutatása szerint a legnagyobb bajban Dél-, Délkelet- és Kelet-Ázsia van, de az észak-amerikai, afrikai és ausztráliai vízparti városok is gyorsabban süllyednek, mint ahogyan a tengerszint emelkedik. A talajvíz kitermelése eddig a legsúlyosabban Dzsakartát, Indonézia fővárosát érintette: a város évente tizenegy centimétert süllyed, egyes részei 2050-re pedig végleg víz alá kerülhetnek majd, az indonéz kormány ezért elköltözteti a fővárost.

Nyitókép: Science Alert