2024. március 28., csütörtök

Mit akartak az utókorra hagyni a Székely Mikó Kollégium alapítói? – VIDEÓ

Megtalálták a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium időkapszuláját

Megtalálták és szerdán kibontották a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium 1870-ben elrejtett időkapszuláját – közölte az erdélyi magyar média. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum régészei a székelyföldi város főtérén, a kollégiumnak a Tamási Áron Színházzal szomszédos sarkánál egy négy négyzetméteres, másfél méter mélységű szelvényt nyitottak meg az iskola alapkövét keresve, amit a korabeli leírások alapján meg is találtak.

Az alapkőből kiemelt, rozsdával borított fémhengert a felújítás alatt álló iskola vezetősége, a város polgármestere és a média jelenlétében nyitották ki. A múzeum restaurátora bemutatta a benne talált pénzérméket és a többnyire szétmállott, írott dokumentumot.

A Háromszék című lap beszámolója szerint a Mikó-kollégium 1859-1870 közötti időszakára utaló szöveg csak foszlányaiban olvasható a szétmállott papíron, az érmék beazonosítása szakvizsgálatot igényel.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Sztakics Éva iskolaigazgató elmondta, Csikós Júlia könyvtárőr kutatásai nyomán azonosították a helyet, ahol az iskola épületének alapkövét keresték a felújítási munkálatok során. A Székely Nemzeti Múzeum erre a feladatra felkért régészcsapata meg is találta, és a szerda délelőtti szakmai konzílium döntött arról, hogyan emeljék ki sértetlenül az időkapszulát.

„A Sztáncsuj Sándor vezette régészcsapat – Hőgyes Mihály Huba és Bajusz Mátyás – feltárta, és megmentette történelmi örökségünk egy darabját, Lázár-Prezsmer Kinga restaurátor szakszerűen követi az időkapszula és az abban talált tárgyak sorsát, az iskolának az a feladata, hogy ezt az örökséget felmutassa, és továbbadja a következő nemzedékeknek" – írta a Háromszék.

Antal Árpád polgármester – a Maszol.ro hírportál beszámolója szerint – kijelentette, hogy az időkapszula meglelése és kibontása történelmi pillanat, amelyből 150 év után kiderül: mit akartak az utókorra hagyni a Székely Mikó Kollégium alapítói. 

A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint ebből a példából tanulva az épület mai felújítói is időkapszulával üzennek majd a későbbi nemzedékeknek.