2024. március 28., csütörtök

Tárgyalások és úttorlaszok

Kedvező fejlemények a gazdatüntetések nyomán – A tehenek után járó összeget 40.000, a tejprémiumot 19 dinárra emelik, a sajt védővámja 300 dinár lesz

A kedd óta tüntető termelők egyes szervezeteinek képviselőit tegnap reggel fogadta Aleksandar Vučić államfő, aki később az újvidéki gyáravatón közölte, hogy felkínálták a lehetséges megoldásokat. Az államfő javaslatát a kormány már a tegnapi ülésén elfogadta, eszerint a tejprémiumot 19 dinárra emelik, a sajt védővámja pedig 300 dinár lesz.

„Az állattenyésztők és tejtermelők képviselőivel tárgyaltunk, ők tisztességes emberek, ismertették gondjaikat és segítséget kértek. Összetett kérdésről beszélünk, melynek megoldásához mintegy 26 milliárd dinárral nagyjából 80 milliárdra kell emelnünk a támogatási összeget, amely azonban mégsem lesz sohasem elegendő. A kormány felméri, mi lenne az igazságos eljárás. Ne csak a nagygazdáknak segítsünk, hanem fektessünk többet a kisgazdaságokba is! – mondta az elnök.

(Fotó: Patyi Szilárd)

(Fotó: Patyi Szilárd)

Aleksandar Vučić kifejtette, nagy pénzekről van szó: Ha fejőstehenenként 40.000 dinárt fizetünk, az már magában 20 millió eurós pótkiadást jelent, a tejprémium megemelése pedig 7,5-8 millió eurós pluszköltség. Úgy kell gazdálkodnunk, hogy ne kerüljön veszélybe a költségvetés” – mondta az elnök. Közölte, megadják a 40.000 dináros támogatást a tehenek után, a kért 20 dinár helyett legfeljebb 19 dinárra tudják emelni a tejprémiumot a második, harmadik és negyedik negyedévben, a behozatali sajtokra megszabott védővámot pedig 300 dinárra növelik, és ugyanennyi lesz az illeték a sűrített tejre is. Azon lesznek, hogy jövőre a szarvasmarhánkénti szubvenciót tovább növeljék 55.000 dinárra, és ezzel is segítsenek azoknak, akik csak 2-3 tehenet tartanak. „A megbeszélésekre nyitott vagyok, de nem fogok tárgyalni a zsarolókkal és a hivatásos tüntetőkkel” – ismételte meg minapi kijelentését az elnök. A tárgyaláson jelen volt a kormányfő, valamint a mezőgazdasági, a pénzügyi és a kereskedelmi tárca vezetője is. Többször elmondták, a tej felvásárlási árát nem tudják garantálni, mert ilyesmi egyetlen más termék esetében sem lehetséges. A Brnabić-kabinet közölte, bármikor és bármi kapcsán készen áll az egyeztetésekre.

Goran Vasić gazda, aki a közép-szerbiai szarvasmarha-tenyésztők delegációja mellett a Mačvai körzet tejtermelőinek nevében tárgyalt az államfővel, a Beta hírügynökségnek elmondta, az említetteken kívül azt is el szeretnék érni, hogy a tej- és tejtermékek kereskedelmi haszonkulcsát maximum 20 százalékra korlátozzák, valamint hogy jövőre már adómentes gázolajat kaphassanak a termelők. Szerintük kizárólag szakembereket kellene alkalmazni a mezőgazdasági minisztériumban. Vasić megjegyezte, feszült légkörben zajlott a másfél órás találkozó. A nap folyamán az államfő sajtóirodája által kiadott közleményben is megerősítették az elnök által felkínált intézkedéseket, megtoldva azzal, hogy az egyeztetésen abban is megállapodtak, hogy az állam korlátozni fogja a kereskedelmi haszonkulcsokat. Ennek lehetőségeit még elemzik, az arányokat pedig csak a tejgyárakkal és a kereskedelmi láncokkal való megbeszélések után közlik.

Miközben az államvezetés már kilátásba helyezte több követelés teljesítését is, a kora délutáni órákban még nem volt tapasztalható, hogy, a gazdák megítélése szerint, okafogyottá vált volna a tiltakozás. A harmadik napja az Újvidéki Vásárnál éjjel-nappal, a szerda esti hatalmas zivatarban is békésen tüntető traktorosok egy része tegnap délelőtt kihajtotta járművét a kliszai (Szentendrei úti) híd feljárójához, ahol megbénították a forgalmat. Radoslav Adamović termelő az N1-nek tegnap még azt mondta, szándékukban áll radikálisabb lépésekhez folyamodni, de egyelőre csak kisebb utcákat vesznek zárlat alá.

Tegnap a pancsovaiak is folytatták a tiltakozást, egyikük, Dejan Trajković az államfői ígéretekre reagálva kora délután úgy nyilatkozott, addig nem tudnak állást foglalni, amíg nem látják „fehéren a feketét”. Az biztos, tette hozzá, hogy részleges megoldásokkal nem elégedhetnek meg, egyaránt segíteni kell az állattenyésztőkön és a növénytermesztőkön. Szabadkán tegnap délelőtt 10 órától ismét eltorlaszolták a traktorok a Strossmayer utcát és a vasúti aluljárót. Zárlat alatt volt a nagybecskerek–újvidéki és a nagybecskerek–belgrádi út, Basahídnál pedig nem lehetett tovább hajtani Nagykikinda felé.

Csütörtökön már harmadik napja Kraljevo bejáratánál vesztegelt a hatalmas traktorsor, melyet a rendőrség feltartóztatott. A környék gazdái még kedden a városba indultak tiltakozó felvonulásra, de csak a körforgalmú útkereszteződésig jutottak el.