2024. április 20., szombat

Ünnepelt Torda

A hétvégén falunapokat és templombúcsút tartottak

Hétvégén a tordaiak a hármas jubileum jegyében ünnepelték a legnagyobb és a legfontosabb ünnepüket, a falunapokat és a templombúcsút: Torda török hódoltság utáni újra betelepítésének 225. évfordulójáról, a Nepomuki Szent János plébániatemplom felépítésének 175. évfordulójáról és a falunapok rendezvénysorozat negyven évvel ezelőtti elindításáról emlékeztek meg.

A VALAMIKORI BÚCSÚK

Matyis József 1956-ban született, és egész életében Tordán élt. Még jól emlékszik arra az időszakra, amikor egy-egy családhoz lovas kocsikkal érkeztek a vendégek.

A Nepomuki Szent János plébániatemplomban alkalmi műsor keretében emlékeztek meg a felépítésének 175. évfordulójáról (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

A Nepomuki Szent János plébániatemplomban alkalmi műsor keretében emlékeztek meg a felépítésének 175. évfordulójáról (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Régen, amikor még a nagyapám is élt, Tóbáról, Magyarcsernyéről, Töröktopolyáról és Udvarnokról is lovas kocsikkal jöttek a vendégek. Az udvaraink lovakkal, a házaink pedig vendégekkel teltek meg, akik mindig délre, tehát ebédre érkeztek. A legtöbben vacsorára maradtak, sőt éjszakára is, közben körbejárták az itteni ismerősöket, rokonokat, barátokat. Akkoriban minden családban több gyermeket vállaltak, így a hazatérő testvérek és unokatestvérek is többen voltak, sokkal nagyobb volt a rokonság, most viszont jó, ha egy-egy családra két gyermek jut, ezáltal kevesebb az unokatestvér is és a vendég is – mutatott rá a tordai férfi.

Matyis József elárulta azt is, hogy máskor több fagylaltárus és körhintás is jött egyszerre, de az idén, tartva a rossz időjárási körülményektől, kevesebben jöttek. A főzőverseny és az élőzene azonban sok érdeklődőt vonzott.

Citerások is felléptek (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Citerások is felléptek (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Főzni jöttek Magyarországról és vidékről is. Több csapat van itt, amelyekel nagyon jó kapcsolatokat ápolunk. Én gondolom, hogy ezt még fenn tudjuk tartani, vagyis fenn kellene tartani még sokáig. Hátha fordul ez a helyzet, hátha fordul ez a világ – zárta gondolatait Matyis József.

JÓ KUKTA SEGÍTSÉGÉVEL FINOMABB A CSIRKEPAPRIKÁS

Tordán egyetlen szombat sem múlhat el csirkepaprikás nélkül, és ahány ház, annyiféle titok, illetve ízvilág jelenik meg ebben a hagyományos magyar ételben. Az Orgonavirág Hagyományápoló Egyesület erre a szokásra alapozva hirdeti meg minden évben a hagyományos csirkepaprikás-főző versenyét, amire az idén több mint harminc csapat érkezett a határon belülről és túlról. Farkas Éva, az egyesület elnöke elmondta, hogy ő ebben a szokásban nőtt fel, és erre nevelte gyermekeit is.

Az új sütödét is kipróbálták (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Az új sütödét is kipróbálták (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– A csirke fiatal, ezért gyorsan elkészül. Mindig másképp főzzük otthon a családnak és másképp akkor, amikor egy megmérettetésen a zsűrinek készítjük. Otthon megpirítjuk a hagymát, majd a hússal is egy jó öt percig dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük vízzel. Az pedig megint ízlés kérdése, hogy tarhonyával, nokedlivel vagy krumplival szolgáljuk fel. Ehhez uborkasalátát kínálunk – mesélte Farkas Éva.

Ha egy jó kukta, illetve segítség párosul a főzéshez, akkor az eredmény még finomabb lehet. Az idei megmérettetésen az Ady Endre Általános Iskola negyedikesei is képviseltették magukat. Csernoh Viktor, az iskola diákja elmondta, hogy az ő csapatuk neve Pionírok, és a nagypapája segítségével, irányításával főzik a paprikást.

A csirkepaprikás-főző verseny több mint harminc csapat részvételével zajlott (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

A csirkepaprikás-főző verseny több mint harminc csapat részvételével zajlott (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Mi, gyerekek megpucoltuk a hagymát, a nagyapám feldarabolta azokat, és előkészítette a húst. Egymást váltva kevergetjük a bogrács tartalmát, vigyázva arra, hogy az edény széléről is belekeverjük a hagymát a paprikásba, hogy az ne égjen oda, mert az égett hagyma elronthatja az étel ízét. Nagyon jól érezzük magunkat, kiváló a hangulat, tetszik, hogy állandóan magyar nóta szól – mondta Csernoh Viktor.

TENNI AZOKÉRT, AKIK ITTHON MARADTAK

Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke korábban azt nyilatkozta napilapunknak, hogy számukra fontos, hogy ilyenkor ne csak ünnepeljenek, hanem eredményeket is mutassanak fel, így az idei ünnepség szombati napján két nagyon fontos létesítményt adtak át: az egyik a Bégaszentgyörgyi Községi Tűzoltó Szövetség új irodaépülete, a másik egy kemence, illetve sütöde, nyári terasszal.

Koszorúztak az első telepesek emlékére állított keresztnél (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Koszorúztak az első telepesek emlékére állított keresztnél (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Torda egy összetartó kis közösség, ahol – legyen szó beruházásról, munkaakcióról vagy rendezvényről – mindig mindenki összefog, a helyi közösség, a civil szervezetek és az intézmények is. Bennünket ez arra ösztönöz, hogy továbbra is kitartsunk a falu mellett, és újabb dolgokért fogjunk össze, mert azok, akik itt maradtak, megérdemlik, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy jól érezzék magukat – hangsúlyozta Dobai János.

A bégaszentgyörgyi községben hét önkéntes tűzoltó egyesület működik, a profi csapat Bégaszentgyörgyön állomásozik. Legtöbb tagja a tordai egyesületnek van: 64 aktív, 18 pionír és 8 veterán. Az egyesület 1883-ban, tehát 140 évvel ezelőtt alakult meg, hivatalosan viszont 1907-ben jegyezték be, amikor is kötelezővé tették azt – hallottuk Barna Edvintől, a Bégaszentgyörgyi Községi Tűzoltó Szövetség parancsnokától.

– A község területén több mint 250-en önkéntes tűzoltó tevékenykedik. A legnépesebb, a legtöbb tűzoltó a tordai és a toráki egyesületben van. Nem hiába esett Tordára a választás, hogy itt nyissunk irodát, mivel községünk legaktívabb egyesülete a tordai egyesület – hangsúlyozta a parancsnok.

A bakonyszegi Balázs József Balázs Katalin, a környékünkön tartózkodó Petőfi-ösztöndíjasnak a férje. József népi iparművészként dolgozik, tehát kályhákat, kemencéket, kerámiákat készít.

– Ez a nyári sütöde mintegy 2500 tégla felhasználásával készült. Van itt malacforgatós, bográcsozós és mosogatós rész is. A helyiek nagyon sokat segítettek, amiért hálás vagyok. Bízom abban, hogy amint teljesen befejezzük, rengeteg új tartalomra nyújt majd lehetőséget a helyieknek.

FOLYAMATOSAN ÁPOLT TESTVÉRTELEPÜLÉSI KAPCSOLATOK

Az ilyen rendezvények nemcsak arra jók, hogy a helyieket és a környékbelieket összehozza, hanem arra is, hogy a testvértelepülési kapcsolatokat ápolják. A magyarországi Balástyával lassan tizenhat éves kapcsolatot ápolnak a tordaiak, tudtuk meg Ujvári László polgármestertől.

Átadták az új községi tűzoltóirodát (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

Átadták az új községi tűzoltóirodát (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

– Magyarországon, Sándorfalván találkoztunk először Dobai Jánossal egy hasonló jellegű rendezvényen. Beszélgettünk településeink életéről, gondjairól, feladatairól, eredményeiről, és rájöttünk arra, hogy nagyon sok olyan közös szálunk van, ami miatt érdemes folytatni a beszélgetést. Találkozót szerveztünk itt Tordán, majd következő alkalommal a tordaiak jöttek el hozzánk, és ez hagyománnyá vált, különösen falunapokkor, de eljárnak hozzánk a Böllérnapokra is, csapattal is, hiszen élen járnak a disznóvágási munkálatokban, kulturális rendezvényeinken is fellépnek. Jó néhány olyan családot is ismerek, akik szorosabb kapcsolatot építettek ki, és eljárnak egymás családi rendezvényeire is, tehát ez egy élő, aktív kapcsolat – számolt be Ujvári László.

A falunapok jubileumi 40. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

A falunapok jubileumi 40. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)

A magyarországi Bihartorda egy elöregedő közösség, mintegy ezren élnek ott. Aranyostordával együtt, a három Torda több mint húsz éves testvértelepülési kapcsolatot ápol. A kapcsolatfelvételt Torontáltorda kezdeményezte, hallottuk Petrucz Sándor aljegyzőtől.

– Legközelebb augusztus 26-án várjuk a tordaiakat hozzánk falunapokra, amit mindig az augusztus 20-ai Szent István jegyében ünneplünk – hallottuk Petrucz Sándortól.

A hétvége során tartottak még diszkóestet, horgászversenyt, csirkepaprikás-főző versenyt. A délutáni jó hangulatról a muzslyai Palatinus Ervin, valamint a szabadkai Klaudia és társa gondoskodott. Az esti koncerteket az udvarnoki Gúth Emilia, a 3+2, és a muzslyai Objektion zenekar szolgáltatta.

Nyitókép: A főzőverseny díjazottjai (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)