2024. április 20., szombat

Az elméleti és a gyakorlati tudás egyaránt fontos

Tematikus és nyílt nap a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban

Kedden délelőtt a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tematikus napot tartott a diákok számára. Az iskola egy Erasmus pályázaton vesz részt másik négy iskolával karöltve, Felvidékről, Magyarországról és Erdélyből. A program keretében ez már a második tematikus nap, amit megszerveztek és várhatóan még kettőt szerveznek majd meg a következő iskolaév őszén és az azt követő tavasszal. Berec Ágota, az iskola matematikatanára azt is elmondta, hogy a partneriskolákból mindenhonnan tíz diák részt vehet majd Erdélyben egy ökotáborban.

– Ez már a második tematikus nap amit az iskolánk megszervez, decemberben volt az első. A mai nap témája a biodiverzitás, azaz az élőlények sokféleségét mutatjuk be a környezetünkben. Két vendégelőadó érkezett iskolánkba, egyikük a Palics–Ludas közvállalat munkatársa, aki Magyarkanizsa élővilágáról tart előadást, a másikuk pedig a vadászat és a halászat témaköréről beszél a diákoknak. Ugyanakkor a tanárok saját óráikba is bevonják a biodiverzitás témakörét, az előző órán például volt egy anagramma-megfejtés, az összekevert betűkből biodiverzitással kapcsolatos szavakat kellett kirakniuk a tanulóknak, továbbá ökokvíz is lesz a mai nap folyamán. Továbbá a program részeként volt egy fotópályázatunk is, annak is kihirdetjük az eredményét. Sok szép alkotás érkezett környezetünk növény- és állatvilágáról is – mondta a tematikus nap kapcsán Berec Ágota.

A biodiverzitás témaköréről szóló előadást Pajić László Ivan hivatásos természetvédelmi őr tartotta  (Fotó: Gergely Árpád)

A biodiverzitás témaköréről szóló előadást Pajić László Ivan hivatásos természetvédelmi őr tartotta (Fotó: Gergely Árpád)

Ezzel egyidejűleg nyílt napot is tartottak a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban és a hozzá tartozó tangazdaságban. Sterbik Ildikó, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az elméleti tudás mellett megfelelő gyakorlati tudásra is szert tegyenek az iskola tanulói. Legtöbb esetben három nap az elméleti oktatás és két nap a gyakorlati, amelynek nagy részét az iskola tangazdaságában valósítják meg a diákok számára.

– Az idén már második alkalommal tartunk nyílt napot az általános iskolák nyolcadikos diákjai számára. Iskolánk az idén kilencven magyar ajkú elsős diáknak tud férőhelyet biztosítani. Négy- és hároméves szakokról beszélhetünk, az intézményünkben mezőgazdasági és gépész szakirányra várjuk a jelentkezőket. Négyéves szakon a gépésztechnikus számítógépes szerkesztői szakra, illetve mezőgazdasági technikus szakra. A hároméves szakokra gépjárműszerelőket várunk, továbbá víz-, fűtés- és klímaberendezés-szerelőket. A hároméves szakirányok kapcsán fontos kiemelni, hogy ez a két szak magyar nyelven egyedül a mi intézményünkben nyílik Szerbiában, ebből kifolyólag igen nagy az érdeklődés a szakok iránt. A négyéves szakok esetében azt tapasztaljuk, hogy bár előző években sem voltak teljes létszámúak az osztályok, a tizenöt és a húsz közötti létszám azonban ezen szakok esetében is meg szokott lenni – tette hozzá Sterbik Ildikó, az iskola igazgatónője.
Az intézmény színvonalas oktatását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a diákok számos versenyen vesznek részt, melyekről kimagasló eredményekkel térnek haza. Szakoktól függően községi, köztársasági, országos és sokszor országhatáron kívüli versenyeken is részt vesznek a tanulók. Évről évre új beruházásokkal igyekeznek bővíteni a nagy múltú Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontot, lehetővé téve az ott tanuló diákok számára a legmegfelelőbb feltételeket. A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság az utóbbi években több pénzforrást is biztosított az intézmény számára, az idén 1 millió 555 ezer dinár értékben tudtak kapcsolható eszközöket vásárolni. Ezenkívül az intézmény a Tartományi Oktatási Titkárság épületek és intézmények felújítására kiírt pályázatán 4, 3 millió dinárt nyert.

Nyitókép: A biodiverzitás témaköréről szóló előadást Pajić László Ivan hivatásos természetvédelmi őr tartotta (Fotó: Gergely Árpád)